Mitől döglik a légy, avagy az evolúciós pszichológia és a párválasztás rejtelmei

Mindig is érdekelt, hogyan lehetsz vonzó a kívánt nem szemében? Vajon az ellentétek tényleg vonzzák egymást? Hogyan ejtheted bűbájos csapdádba a kiszemelt egyént? Ezekre a kérdésekre ugyan nem, de sok másra megkapod a választ ebben az interaktív előadásban/szemináriumban. Hogyan alakult át evolúciósan a párválasztásunk és milyen ősi ösztönök működnek bennünk? Milyen faktorok befolyásolják hosszú és rövid távú kapcsolataink sikerességét? Milyen tudatalatti ingerek döntenek arról, kit és miért találunk vonzónak? Gyere, és modellezzük le együtt a párválasztási sémákat kisautókkal és háremekkel és tudd meg, mi a matematikai és a pszichológiai alapja ennek a mindannyiunkat érintő problémának!

A személyiség változása

Hogyan vizsgálják a pszichológusok az emberi személyiséget? Mi haszna van vizsgálni egyáltalán? Mennyiben öröküljük a szüleink személyiségét? Változik-e még egyáltalán felnőttkorunkban - karrier, párkapcsolatok, családalapítás hatására? Mennyiben bejósolható? Testvérek közötti születési sorrend, neveltetés, anyagi háttér, oktatás, barátaink személyisége meghatározó tényezők? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ találni izgalmas és gondosan kiválogatott kutatások tükrében.

Geotermikus rendszerek

Milyen lehetőséget nyújt a geotermikus energia, lehet-e nyerő kártya az energiaválság elleni harcban? Mik a felhasználás különböző módjai? Hogy nyerhetjük ki az energiát? Hogy történik a mélyfúrás mélyítése, geotermikus kutak építése? Na és persze, mik azok a mesterséges földhőrendszerek?
[kapcsolódó terület: természettudományok]

Jelzőlámpás csomópont tervezése

A városi közlekedés mindenhol megjelenő eleme a jelzőlámpa. Mind találkoztunk már vele, vártuk, hogy zöldre váltson, de egyszer-kétszer a piroson is átmentünk.
Az előadáson azt fogjuk megnézni, hogy hogyan határozzák meg a jelzőlámpák fázisait. Mitől függ, hogy mely forgalmi áramlatok haladhatnak át egyszerre a csomóponton, hogyan számítható a zöldidő hossza, és hogy néz ki egy jelzésterv.

Miután lehúztam a WC-t...

A mindennapokban nem szoktunk sokat foglalkozni azzal, hogy dolgunk végeztével hova kerül a WC tartalma, vagy mi lesz az elhasznált fürdővízzel. Csak örülünk, hogy nem dugult el a lefolyó, és onnantól nem kell vele törődnünk.
A szennyvíztisztítás elsőre nem hangzik kellemes vagy megbecsülést érdemlő feladatnak, pedig valójában egy nagyon fontos folyamat, melynek hiánya súlyos környezeti károk és betegségek oka lenne.
Ezen az előadáson megvizsgáljuk, hogy hogyan működnek a szennyvíztisztító telepek, milyen folyamatok kellenek ahhoz, hogy a szennyvíz tisztává és az egészségre, környezetre ártalmatlanná váljon. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel a folyamattal még energiát is lehet termelni!

Számítógépes kreativitás

Akkor most egyszer és mindenkorra lezárjuk a "számítógépek nem lehetnek kreatívak" kérdését. Sorra vesszük az elmúlt évtizedek legjobb emberek és számitógépek által alkotott rajzait, dalait, vicceit és forgatókönyveit és megnézzük, hogy meg tudjuk-e különböztetni a kettőt egymástól.
[kapcsolódó terület: pszichológia]

Demokratikus iskolák

Képzeld el álmaid iskoláját! Olyan órákra járhatsz, amelyeket te magad választottál és a szabályokat a tanárokkal együtt alkotjátok, egyenrangú felekként. 1921-ben egy A.S. Neill nevezetű pedagógus megalapította Summerhillt, ahol azóta is diákok és tanárok alakítanak minden szabályt közösen, és egyetlen tanórára sem kötelező bejárni. Azóta több száz ilyen iskola alapult, ezeket hívjuk ma „demokratikus iskoláknak”.

Társasjáték pedagógia


Hogyan lehet a semmiből társasjátékot készíteni és ez miként használható fel az oktatásban? Mire jók az egyszerűbb és mire a komplexebb játéktípusok? Sajátélményű társasjátékozás, pedagógiai módszertannal megfűszerezve!
Kell-e technológia az osztályterembe?

Az elmúlt években megosztó téma lett az információs és kommunikációs technológia (IKT) használata az iskolákban. Ezen az előadáson körül járjuk a különböző pedagógiai irányzatok véleményét a kérdésről. Megismerkedünk a két véglettel: az IKT-módszereket teljes elvetését szorgalmazó Waldorffal és az úgynevezett Steve Jobs-iskolákkal is, ahol füzetek, tankönyvek, táblák nélkül, csupán egy iPaddel tanulnak a diákok. Emellett megnézzük a digitális pedagógia magyarországi elterjedtségét és beszélünk arról, hogy hogyan lehetne sikeresebben alkalmazni a különböző elektronikus eszközöket az osztálytermen belül.

Tanulásmódszertan, emlékezet

Hogyan tanulhatunk hatékonyabban? Hogyan működik az emlékezet? Milyen észlelési csatorna használata jellemző ránk tanulás során? Milyen tanulási metódus felel meg ennek? A szeminárium során megtudhatjátok, hogy vizuális, auditív vagy kinesztétikus tanulási stílus jellemző-e rátok, és milyen taktikákat érdemes kipróbálnotok, hogy jobban memorizálhassátok a tanultakat. Lehetőség lesz arra, hogy megosszátok egymással tapasztalataitokat, amelyeket elméleti háttértudással is kiegészíthettek. Szó lesz arról is, hogyan érdemes jegyzetelni és vizsgára vagy dolgozatra felkészülni.

Belgyógyászati fizikális vizsgálatok

Sokak emlékében élhet, hogy gyerekként megkopogtatták a hátát, meghallgatták a mellkasát, megtapintották a hasát. A modern laboratóriumi és képalkotó eljárások terjedésével háttérbe szorulnak a klasszikus „fizikális” vizsgálati módszerek, de a régi orvosoknak ezek óriási jelentőségűek voltak. Az előadáson ezek közül pár érdekességet mutatok majd be, és beszélgetünk kicsit a szervezetünk általános tulajdonságairól, szervek elhelyezkedéséről.

Hogyan gyógyítottak őseink?

Minden nép másként gondolkodott a betegségekről. Egyes népek szerint a rossz szellemek tették, mások szerint a testfolyadékokban felborult egyensúly okozza, megint mások szerint pedig férgek állnak a betegségek hátterében. Hol, miként fogták fel a betegségeket, és milyen módszerekkel tudták ezeket meggyógyítani? Te hogyan űznéd el a fogférget? Őseink rájöttek...

A lakosság egészségi állapota

Te hogyan definiálnád az egészséget? Szerinted mitől lesz valaki egészséges? Ha meglátsz egy embert az utcán, miket szűrsz le az egészségi állapotáról? Aki egészségesebb az sikeresebb az életben? Akkor miért nem mozog mindenki rendszeresen és figyel oda az egészséges táplálkozásra? Ezt a témát fogjuk közösen kiboncolni...
[kapcsolódó terület: társadalomtudományok

Orvosi szociológia

Az egészségügy a 20. század második felében mondta ki, hogy az ember bio-pszicho-szociális lény (emellett érdekes kérdés a spiritualitás, de a jelen szemináriumnak ez nem tárgya), tehát a betegségeinknek biológiai, pszichológiai és szociális okai vannak. Az orvosi szociológia azzal foglalkozik, hogy miként hatnak egészségünkre és az egészségről alkotott elképzelésünkre a társadalmi tényezők, ezekből hozok pár meglehetősen aktuális témát. Az szeminárium célja elsősorban alapmechanizmusok tárgyalása és tévhitek eloszlatása. Szót fogunk ejteni a komplementer medicina ágairól, a homeopátiáról, a gender alapú orvoslásról, és az életmódváltásról.
[kapcsolódó terület: társadalomtudományok]

Szívboncolás

A disznószív kevés alaki eltérést leszámítva megegyezik az emberével. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a biológiai műbillentyű, amellyel milliók élnek világszerte, sertésből származik. Az interaktivitás abszolút szintjén szeretnék egy bemutatót adni egy szív működéséről, anatómiájáról és egy keveset azokról a betegségekről, melyek a modern világ lakosainak kb. 50%-át érintik.

Brexit

Mi vezetett odáig, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót? Vannak-e mélyebb társadalmi folyamatok, amelyek ide vezettek? Mennyire fontos a briteknek Európa? Hogyan lehet kiválni az EU-ból? Miért vív háborút egymással a kormány és az alsóház? Az előadás során ezeket a kérdőjeleket igyekszünk majd kiegyenesíteni.

Bevezetés a marketingbe


Érdekel mi is az a marketing? Hogyan működik, illetve hogyan tehet egy vállalatot sikeressé? Kíváncsi vagy mi a reklámkampányok célja, vagy hogyan befolyásolhatók a fogyasztók? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresünk választ az előadáson, amin mindenkit szívesen látok, gyertek minél többen! 🙂

Cigánylabirintus


Mit tennél, ha egy reggel nem a saját testedben ébrednél, hanem egy vidéki gyermekotthonból Budapestre felkerülő roma fiúéban? Innen indul a Cigánylabirintus, ami lényegében egy szimuláció, ahol te hozod a döntéseket a fiú életébe belehelyezkedve. Hogy még jobban hasonlítson a valóságra, a szerencse – egy dobókocka formájában – is közrejátszik az életed alakulásában. Vajon mennyiben befolyásolja a származás a sorsot? Ha kíváncsi vagy, gyere el mindenképp!

Amerikai értékek, amerikai családmodell

Ha egy tipikus amerikai családra gondolunk, legtöbbünknek egy film vagy sorozat jut eszébe. Apa, anya, egy fiú, egy lány, nagy kertes ház, két autó a garázsban, esetleg néhány háziállat. De mi a valóság? Csupán az amerikai háztartások negyedében figyelhető meg a „két szülő és közös gyerekek” modell, de többségük egyedülálló szülőkből, gyermektelen párokból, vagy úgynevezett patchwork családokból áll. Előadásomban utánajárunk, hogyan változott meg a hagyományos családmodell és mi az uralkodó minta jelenleg a nyugati kultúrákban.

Vitaszeminárium


Társadalmi problémák interaktív megvitatása, a legkülönbözőbb állításokból kiindulva.
Pl: "Az eutanáziát legalizálni kellene gyógyíthatatlan betegek számára, hogy méltósággal halhassanak meg."
A vita elején állást foglalhatsz az adott téma kapcsán, de közben lehetőséget kapsz arra, hogy később változtass a véleményeden.
Ha szeretsz érveket ütköztetni, nyitott vagy a társadalmi kérdésekre, itt a helyed!

Hogyan csaljunk el egy választást?

Az órán a választási csalások könnyű és kevésbé egyszerű formáival egyaránt találkozhatnak a hallgatók. A piti láncszavazástól kezdve a választókerületek átrajzolásáig minden technikát megismerhetnek a hallgatók, vizuális anyagok és szimulációk segítségével.

Nemzetközi szervezetek

Nemzetközi szervezetek kialakulása, csoportosítása, fogalma, mire jók egyáltalán? Mit csinált rosszul a Népszövetség, miben más az ENSZ? Fő szervek bemutatása, mi történik az ENSZ-ben és a Biztonsági Tanácsban? Nemzetközi bíróságok, humanitárius beavatkozások, békefennetartás, regionális szervezetek. alapelvek, NGO-k.

Demokráciaszimulátor


Gondolkoztál már azon, hogy milyen lehet Magyarországot irányítani? Most kipróbálhatod magad! Üdv 2010 Magyarországán, ahol két külön csapatban versengve húzhatjátok ki az országot a gazdasági válságból a Democracy3 játék segítségével. Közben ne feledjétek, hogy mi minden politikus célja: megnyerni a következő választást. Sok sikert!

A Sci-Fi politológiája

Előadásom témája a Sci-Fi politológiája amit elsősorban Tóth Csaba azonos témájú művére valamint annak folytatására, a: Fantasztikus világok – Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban alapoztam.
Elsősorban azért választottam ezt a témát, mert könnyen emészthető, nem igényel előzetes tudást a filmek ismeretén kívül és alkalmas arra, hogy felkeltse az érdeklődést a politológia iránt.
Előadásom során a Star Wars, a Star Trek és az Éhezők Viadalának rendszereit vizsgálom meg, illetve olyan kérdéseket mint például: egyenlőség és egyenlőtlenség a jövőben, demokráciák és diktatúrák a sci-fi világában.

Bevezetés a geológiába

Ha elgondolkodtál már azon, mivel foglalkozhat egy geológus, de a válasz nem volt egyértelmű, ne ess kétségbe!
Nézz körül és máris egy tucat olyan tárgyat és anyagot látsz, aminek a múltban köze volt a geológiához. Lehet ez egy üvegpohár, műanyag doboz, vagy akár csak a csapból folyó víz, a tűzhelyen égő gáz.
Az előadáson megismerkedünk a geológia legfontosabb alaptörvényeivel, rész-tudományterületeivel. Mindeközben azt is megtudhatjátok, mit és miért tesz munkája során egy geológus.

A citromsavciklustól a budapesti nagykörútig

Hálózatok! A tudományok mindegyikében egyre aktuálisabbá válik a hálózatelmélet vívmányainak alkalmazása pl.: társadalomtudományok, informatika, biológia, de elég, ha azt mondom, ezáltal megérthetjük, miért van tömeg a 4-6-on. Én, és sok ismerősöm, középiskolában nem is tanult róla, pedig fontos lenne. Sokkal mélyebbé teszi a megértést és gyakran meg is könnyíti azt.
Az előadás elején általános fogalmakról tanulunk majd, utána pedig ezeket felhasználva értelmezünk bizonyos jelenségeket a biológiában és egyéb tudományterületeken.
[kapcsolódó terület: orvostudomány]

A hatodik kihalás

Az élet kialakulása óta eltelt időben ötször csökkent drámai módon a fajok száma, ezt nevezzük az 5 nagy kihalásának. Manapság sokszor hallunk eltűnő fajokról, ha pedig hátrébb lépünk, úgy tűnhet, hogy a hatodik kihalás korát éljük. Milyen szerepe van ebben az emberiségnek? Kik az áldozatok? Mik a kiváltó okok? Hogyan vizsgálják ezt a kérdéskört? Mit tudunk tenni ellene?

A végtelenbe és tovább!

Már általános iskolában megismerkedtünk azzal, hogy végtelen sok szám van, hiszen minden számnál van eggyel nagyobb.
A 'végtelen' kicsit elvont fogalmával fogunk barátkozni ezen az órán, aminek célja, hogy kis ízelítőt adjon az emelt matematika tananyagából. Függvényeket vizsgálunk, megnézzük, hogy hogyan viselkednek a végtelenben, és mi az a határérték.

Az arc filozófiája

Mit látunk, ha valakinek az arcába nézünk? Mit rejt az arc, és mit mutat meg a másik emberből? Mire szólít fel? Hogyan lehetséges, hogy a mégannyira szeretett és ismert embereknek is nehéz lehet felidézni az arcát? Lévinas nyomán irodalmi szövegek és képek segítségével fogunk másságról, etikáról, identitásról beszélgetni.

Az időbeliség poétikája

Írni annyi, mint betűk emlékezetére bízni a mulandót. Kosztolányi írja, hogy "Ha nem lenne halál, nem lenne művészet sem." Hogyan dacol az irodalom az elmúlással, és hogyan önthető formába a mulandóság tudata, tapasztalata a szavak segítségével? Milyen jellemző toposzok kísérik az időbeliséget problematizáló szövegeket? A szemináriumon szoros szövegolvasással fogunk a halál, az elmúlás, az öregség, a gyász kérdésével foglalkozó szövegeket elemezni.

Kreatív Írás

Sokszor gondolják, hogy az íráshoz szükség van valamilyen különleges adottságra, hogy nem tanulható képesség. De valóban így van ez? A szeminárium során szó lesz a kreatív írás jótékony hatásairól, egyszerű írásgyakorlatokkal és játékokkal ismerkedünk, és talán az is bizonyítást nyer, hogy némi gyakorlással és elmélyüléssel bárki megtanulhatja ilyen módon kifejezni magát.

Tudomány vs áltudomány

Hol húzódik a határvonal a tudomány és az áltudomány között? Ha szeretnél arról gondolkodni, hogy milyen tulajdonságai vannak egy tudományos ágnak, akkor itt jó helyen jársz. A tulajdonságok megállapítása után átnézzük Kuhn paradigma elméletét, illetve Popper gondolatait a tudományos állítások kialakulásáról. Végül az egészet megkérdőjelezve felvetjük, hogy miért kéne tanulnunk homeopátiáról Feyerabend segítségével.

A divat, mint etikai kérdés - avagy a munkavédelmi előírások elviselhetetlen könnyűsége

Tudtad, hogy a világon a divatipar élen jár a környezetszennyezésben? A ruháink és egyéb divatcikkeink előállítása jelentős mennyiségű természeti és emberi erőforrást igényel.
Sokszor bele sem gondolunk, hogyan fordulhat elő egyáltalán, hogy a távoli országokban gyártott, legfrissebb divatot tükröző darabjaink hogyan kerülhetnek egyáltalán annyiba, amennyibe kerülnek.
Milyen költségeket kell megfizetnünk azért, hogy olcsón vásárolhassunk, mégis divatosan öltözködhessünk? Pontosabban szólva: kinek kell megfizetnie ezt az árat?
Az előadás során megnézzük, mi lehet a jog szerepe egy olyan komplex, globális társadalmi probléma rendezésében, mint a fogyasztói társadalom (közelebbről a divatipar) környezetkárosító hatása és etikai aspektusai. Foglalkozni fogunk továbbá azzal, hogy mi köze ehhez az egészhez a feminizmusnak, illetve hogy milyen módon tehetjük környezetbarátabbá és etikusabbá a fogyasztási szokásainkat a mindennapokban.
[kapcsolódó terület: társadalomtudományok]

Adidas vs. Abibas – a védjegyoltalom alapjai


Ki ne találkozott volna különböző fórumokon, online vagy hagyományos piacokon Gucci, Prada, Ray-Ban vagy Puma márkajelzéssel ellátott termékekkel, amelyek mégis jóval olcsóbbak voltak a szokásosnál? Ezeket a márkaneveket, logókat mind jogosulatlanul használták fel, kihasználva hírnevüket és az irántuk való igényt. De ugyanez igaz lehet a számítógépes eszközökre, más ruhákra, üzletekre, tulajdonképpen bármelyik termékre. Mégis hogyan lehet megvédeni termékünket attól, hogy mások felhasználják logóinkat, lemásolják termékeinket? Ezekre a kérdésekre válaszol(hat) a védjegyoltalom, így ezen az órán azt járjuk körbe, milyen feltételekkel lehet védjegyoltalmat igényelni, lehet-e oltalom alá helyezni bizonyos dallamokat, ízeket, színeket, és hogyan lehet fellépni a védjegybitorlók ellen.


Saría bíróságok Nagy-Britanniában? - avagy az iszlám jogi kultúra és megjelenése Európa jogrendszerében

A saríát, azaz az iszlám jogot számos egyedi jellemzője különbözteti meg a hagyományos európai jogrendszerbe illeszkedő országok jogaitól a forrásait tekintve és az általa megfogalmazott szabályok vonatkozásában egyaránt, ezzel összefüggésben pedig az európai közösség számára is szokatlan, új ez a jogi kultúra. Az iszlám jog integrációjának történetében különös jelentőséggel bírt Lord Nicholas Phillips bíró azon nagy visszhangot kapó bejelentése, amelyben nyitott abba az irányba, hogy az iszlám jogot Nagy-Britanniában a törvénykezés egy bizonyos esetekben lehetséges alapjává tegye. Az előadáson az iszlám jog alapjainak bemutatása mellett az ezen bejelentéséig vezető útról lesz szó, valamint arról, hogy ennek fényében milyen lehetőségek állnak Nagy-Britannia előtt: befogadható-e a nyugati jogi kultúrába az iszlám jog, és ha igen, milyen formában valósítható meg a saría bíráskodás?

Perjáték

Szörnyű bűncselekmény történt Csemőn. Az eset körülményeit a helyi bíróság igyekszik felderíteni, de a helyzet bonyolult: a vádlott, a sértett, a tanúk és a szakértők álláspontjai sok ponton eltérnek egymástól. Az ügyész a vádiratban súlyos ítéletet kér, a védő a vád elejtéséért kardoskodik. Végül a tanácsban ítélkező bíróságnak kell jogszerű és igazságos döntést hoznia. Szeretnéd kipróbálni magad tárgyalótermi körülmények között? Szívesen vádolnál az ügyész szerepéből, vagy védenéd a terheltet ügyvédként? Kíváncsi vagy, hogy a bíróság milyen dilemmákkal szembesül, amikor ítéletet hoz? Legegyszerűbben úgy tudhatod meg, ha te magad ülsz a választott szereplő székébe és keresed az igazságot. Ne feledd: Iustitia szeme be van kötve, de a mérlege mindig pontos.

Választási útikalauz - Országgyűlési választások, avagy mi történt április 8-án?

Követted az idei országgyűlési választásokat, de nem vagy biztos benne, hogyan működik a képviselők megválasztásának rendszere, milyen tevékenységeket végez az Országgyűlés és milyen jogaink vannak választópolgárként?
Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a Választási 1x1 című foglalkozáson: tisztázzuk az országgyűlési választások rendszerét, belekóstolunk a választási alapelvekbe és a választójoggal kapcsolatos általános elméleti problémákba.
Mindenkinek ajánlom, hiszen magyar állampolgárként akkor is fontos a téma ismerete, ha nem a jogtudományt tervezi az ember leendő hivatásának választani – gondoljunk csak arra, hogy ez elengedhetetlen kelléke annak, hogy egy nap magunk is felelősen vehessünk részt a demokrácia működtetésében.