A szociálpszichológia alapjai

A szociálpszichológia az ember társas viselkedését tanulmányozza, azt hogy az emberek hogyan észlelik és befolyásolják egymást. Mi alapján jön létre az első benyomás amikor megismerünk egy új embert? Miért tudnak az előítéletek olyan széles körben elterjedni? Miért éri meg a Nike-nak több millió dollárt fizetnie egy reklámért? És mi Kasszás Erzsi sikerének a titka? Az előadás érinteni fogja a személyészlelést, a sztereotípiákat, a reklám pszichológiát és Zimbardo börtönkísérletét is.

A tanácsadás gyakorlata


A kurzuson mindenki egy kicsit maga is pszichológus lehet majd. Egy valódi klinikai esettanulmányt fogunk együtt feldolgozni egy pácienssel, akitől Ti magatok is kérdezhettek, megtapasztalva, hogy milyen egy pszichológus munkája valójában. Hogyan tehetek fel kérdéseket a betegnek? Hogyan reagáljak a viselkedésére? Mit kérdezzek, hogy többet tudjak meg az élettörténetéről? Mit csináljak, ha azt érzékelem, hogy nagy a baj? Ilyen, a pszichológia világában mindennapi kérdésekre keressük együtt a választ.

Fejlődéslélektan a gyakorlatban


Mindenki gyerekként kezdi. Nézzük végig a gyermekek fejlődését néhány esettanulmányon keresztül, és ne hagyjuk ki azokat a pszichodiagnosztikai eszközöket sem melyeket gyermekpszichológusként használhatunk!

Neuropszichológiai patológiák

Az agy különböző részeinek károsodása következtében kialakult észlelési és viselkedési változásokról lesz szó az előadás folyamán. Hogyan lehet pár perces memóriával élni? Kívülről látni a testünket? Azt gondolni, hogy van egy plusz végtagunk? Vagy hogy az a kéz nem is a miénk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre fogtok választ kapni.

Zenepszichológia


Okosabbak leszünk attól, ha már az anyaméhben komolyzenét hallgattatnak velünk? Mit számít a filmekben a jó zeneválasztás? És vajon mi az a Mozart-hatás? Amellett, hogy ezekre a kérdésekre keressük a választ, beszélünk majd a zene észleléséről, mindennapi hatásairól és a „borzongás” jelenségéről (igen, az, amikor libabőrös leszel zenehallgatás közben).
Bevezetés a programozásba és a művészetbe

Ha nem kell művészeknek programozni tudniuk, akkor miért elérhető egy könnyen tanulható és érdekes programnyelv, ami konkrétan őket célozza meg? Te is lehetsz programozó művész vagy művészprogramozó. Egyszerű a Processing világában. Ezen a kurzuson egy modern, jól érthető és letisztult nyelven keresztül fogjátok megtanulni a programozás alapjait és közben még szépet is fogtok alkotni.

Geodézia

Egy gyakorlati óra keretében belekóstolhattok a geodéták és földmérőmérnökök világába. Ti magatok mérhettek magasságokat szintezőműszerrel úgy, ahogy azt az építkezésekkor is csinálják.
Okosabb lehetsz-e egy számítógépnél?

Már a legelső számítógépek is többet és jobban tudtak számolni, mint az emberek. Mi az, ami megkülönböztet minket egy mesterséges intelligánciától akkor, ha az már zenét is tud gyártani? Az óra célja a gépi tanulás bemutatása, mint piacképes fejlődési irány egy fiatal számára.


Várostervezés

Képzeld magad a következő helyzetbe! Közlekedsz a városban, és az egyik forgalmas csomópontban át kell szállnod. Rengeteg ember, a lámpa túl sokáig piros, az az anyuka csak egy kedves utazótárs segítségével tudja a babakocsit levinni a lépcsőn. És egyébként is hogy lehet így elhelyezni egy buszmegállót? Az autósok nem engedik ki a buszt, a biciklisek folyamatosan akadályozzák a többi járművet. Ráadásul az egész környék elavult és lepusztult! Ismerős? Nem kell mérnöknek lenni ahhoz, hogy lássuk, ha egy tér, közlekedési csomópont nincs megfelelően kialakítva, hiszen ezt az ott közlekedők is érzékelik. Ezen az órán közösen fogjuk átalakítani Budapest egyik forgalmas csomópontját. Bepillantást nyerhettek abba, hogy milyen szempontok játszanak szerepet egy várostervezésnél, és hogyan kell a különböző szakágaknak együtt dolgozniuk.

Demokratikus iskolák

Képzeld el álmaid iskoláját! Olyan órákra járhatsz, amelyeket te magad választottál és a szabályokat a tanárokkal együtt alkotjátok, egyenrangú felekként. 1921-ben egy A.S. Neill nevezetű pedagógus megalapította Summerhillt, ahol azóta is diákok és tanárok alakítanak minden szabályt közösen, és egyetlen tanórára sem kötelező bejárni. Azóta több száz ilyen iskola alapult, ezeket hívjuk ma „demokratikus iskoláknak”.

Társasjáték pedagógia


Hogyan lehet a semmiből társasjátékot készíteni és ez miként használható fel az oktatásban? Mire jók az egyszerűbb és mire a komplexebb játéktípusok? Sajátélményű társasjátékozás, pedagógiai módszertannal megfűszerezve!
Kell-e technológia az osztályterembe?

Az elmúlt években megosztó téma lett az információs és kommunikációs technológia (IKT) használata az iskolákban. Ezen az előadáson körül járjuk a különböző pedagógiai irányzatok véleményét a kérdésről. Megismerkedünk a két véglettel: az IKT-módszereket teljes elvetését szorgalmazó Waldorffal és az úgynevezett Steve Jobs-iskolákkal is, ahol füzetek, tankönyvek, táblák nélkül, csupán egy iPaddel tanulnak a diákok. Emellett megnézzük a digitális pedagógia magyarországi elterjedtségét és beszélünk arról, hogy hogyan lehetne sikeresebben alkalmazni a különböző elektronikus eszközöket az osztálytermen belül.

Tanulásmódszertan, emlékezet

Hogyan tanulhatunk hatékonyabban? Hogyan működik az emlékezet? Milyen észlelési csatorna használata jellemző ránk tanulás során? Milyen tanulási metódus felel meg ennek? A szeminárium során megtudhatjátok, hogy vizuális, auditív vagy kinesztétikus tanulási stílus jellemző-e rátok, és milyen taktikákat érdemes kipróbálnotok, hogy jobban memorizálhassátok a tanultakat. Lehetőség lesz arra, hogy megosszátok egymással tapasztalataitokat, amelyeket elméleti háttértudással is kiegészíthettek. Szó lesz arról is, hogyan érdemes jegyzetelni és vizsgára vagy dolgozatra felkészülni.Járványügyi nyomozás

Amerikai kertvárosi idill… Az ügyeletes tisztiorvos ugyanolyan napsütéses és egyhangú napot tervez eltölteni a telefon előtt, mint tegnap. Vagy tegnapelőtt. És egész múlthéten. Számítását azonban keresztülhúzza az a telefonhívás, amelyben egy aggódó szülő járvány-gyanús esetet jelent, ami sürgős kivizsgálásra vár…
Tartsatok velem egy interaktív járványügyi vizsgálatra, ahol a szereplők bőrébe bújva élhetitek át az epidemiológiai hajszát, a nyomozás izgalmait és a vírusos hasmenés ötven árnyalatát…


Mikrobiológiai mesék

A tavalyi Rémálom Generátor mintájára sorra veszünk egy rakás brutális bacit, veszedelmes vírust, fantasztikus(an gusztustalan) férget, Golond gombát… 🙂 Sok-sok sztorival, érdekességgel, néhol gyomorforgató képpel. Idén is lesz lehetőség szemtől-szembe találkozni a bőrflóránkkal, sőt, hangsúlyos szerepben jelennek meg a virtuóz vakcinák is… Szó lesz kanyarójárványról, hogy miért nem ér az oltásokra fogni az autizmus kialakulását, honnét tudjuk, milyen influenza törzs ellen gyártsunk vakcinát? A Szappan legyen veletek!

Szívboncolás

A disznószív kevés alaki eltérést leszámítva megegyezik az emberével. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a biológiai műbillentyű, amellyel milliók élnek világszerte, sertésből származik. Az interaktivitás abszolút szintjén szeretnék egy bemutatót adni egy szív működéséről, anatómiájáról és egy keveset azokról a betegségekről, ami a modern világ lakosainak kb. 50%-át érinti.

Az orvoslás jövője

Képzeled el, hogy a nem túl távoli jövőben megbetegszel. Mit teszel? Elmész orvoshoz? Vagy robotorvoshoz? Kell-e egyáltalán elmenni otthonról? Vagy lesz minden betegségre jó gyógyszer? Vagy talán lesz olyan applikáció a telefonodon, ami bármilyen betegséget felismer? Most kiderül, milyen találmányokra számíthatsz az elkövetkezendő években...

Bevezetés a marketingbe


Érdekel mi is az a marketing? Hogyan működik, illetve hogyan tehet egy vállalatot sikeressé? Kíváncsi vagy mi a reklámkampányok célja, vagy hogyan befolyásolhatók a fogyasztók? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresünk választ az előadáson, amin mindenkit szívesen látok, gyertek minél többen! 🙂

Cigánylabirintus


Mit tennél, ha egy reggel nem a saját testedben ébrednél, hanem egy vidéki gyermekotthonból Budapestre felkerülő roma fiúéban? Innen indul a Cigánylabirintus, ami lényegében egy szimuláció, ahol te hozod a döntéseket a fiú életébe belehelyezkedve. Hogy még jobban hasonlítson a valóságra, a szerencse – egy dobókocka formájában – is közrejátszik az életed alakulásában. Vajon mennyiben befolyásolja a származás a sorsot? Ha kíváncsi vagy, gyere el mindenképp!


Amerikai értékek, amerikai családmodell

Ha egy tipikus amerikai családra gondolunk, legtöbbünknek egy film vagy sorozat jut eszébe. Apa, anya, egy fiú, egy lány, nagy kertes ház, két autó a garázsban, esetleg néhány háziállat. De mi a valóság? Csupán az amerikai háztartások negyedében figyelhető meg a „két szülő és közös gyerekek” modell, de többségük egyedülálló szülőkből, gyermektelen párokból, vagy úgynevezett patchwork családokból áll. Előadásomban utánajárunk, hogyan változott meg a hagyományos családmodell és mi az uralkodó minta jelenleg a nyugati kultúrákban.

Vitaszeminárium


Társadalmi problémák interaktív megvitatása, a legkülönbözőbb állításokból kiindulva.
Pl: "Az eutanáziát legalizálni kellene gyógyíthatatlan betegek számára, hogy méltósággal halhassanak meg."
A vita elején állást foglalhatsz az adott téma kapcsán, de közben lehetőséget kapsz arra, hogy később változtass a véleményeden.
Ha szeretsz érveket ütköztetni, nyitott vagy a társadalmi kérdésekre, itt a helyed!

Hogyan csaljunk el egy választást?

Az órán a választási csalások könnyű és kevésbé egyszerű formáival egyaránt találkozhatnak a hallgatók. A piti láncszavazástól kezdve a választókerületek átrajzolásáig minden technikát megismerhetnek a hallgatók, vizuális anyagok és szimulációk segítségével.

Nemzetközi szervezetek

Nemzetközi szervezetek kialakulása, csoportosítása, fogalma, mire jók egyáltalán? Mit csinált rosszul a Népszövetség, miben más az ENSZ? Fő szervek bemutatása, mi történik az ENSZ-ben és a Biztonsági Tanácsban? Nemzetközi bíróságok, humanitárius beavatkozások, békefennetartás, regionális szervezetek. alapelvek, NGO-k.

Demokráciaszimulátor


Gondolkoztál már azon, hogy milyen lehet Magyarországot irányítani? Most kipróbálhatod magad! Üdv 2010 Magyarországán, ahol két külön csapatban versengve húzhatjátok ki az országot a gazdasági válságból a Democracy3 játék segítségével. Közben ne feledjétek, hogy mi minden politikus célja: megnyerni a következő választást. Sok sikert!

A Sci-Fi politológiája

Előadásom témája a Sci-Fi politológiája amit elsősorban Tóth Csaba azonos témájú művére valamint annak folytatására, a: Fantasztikus világok – Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban alapoztam.
Elsősorban azért választottam ezt a témát, mert könnyen emészthető, nem igényel előzetes tudást a filmek ismeretén kívül és alkalmas arra, hogy felkeltse az érdeklődést a politológia iránt.
Előadásom során a Star Wars, a Star Trek és az Éhezők Viadalának rendszereit vizsgálom meg, illetve olyan kérdéseket mint például: egyenlőség és egyenlőtlenség a jövőben, demokráciák és diktatúrák a sci-fi világában.

Dinoszauruszok mozgása

Hogyan mozoghattak a dinoszauruszok? Milyen gyorsak lehettek? Vajon el tudnák futni egy nagyobb dinoszaurusz elől? Az előadáson ezekre a kérdésekre próbálunk válaszolni, továbbá röviden értékeljük a Jurassic Park című film dinó-ábrázolásait.

Geotermikus rendszerek


Milyen lehetőséget nyújt a geotermikus energia, lehet e nyerő kártya az energiaválság elleni harcban? Mik a felhasználás különböző módjai? Hogy nyerhetjük ki az energiát? Hogy történik a mélyfúrás mélyítése, geotermikus kutak építése? Mik a kockázatai ennek az energiaforrásnak, na és persze, mik azok a mesterséges földhőrendszerek?

Asztrobiológia - Science fiction?


Az asztrobiológia fiatal ágazat a biológián belül, amely érdekes, sokszor egészen hihetetlen kérdéseket tesz fel, és jelenségeket vizsgál meg a földi élet keletkezésével, a földönkívüli élettel, a földönkívüli intelligenciával kapcsolatban. A szeminárium során erről igyekeznék egy átfogó képet adni, megmutatva, hogy ami gyakran science fictionnek hat, az ma már korántsem az.

Háború és béka - a vadászat és a természetvédelem kapcsolata

Vadászati szakemberek, vadgazdálkodók szokták mondani: “a vadászat aktív természetvédelem”. Több oldalról körüljárva a témát, eldönthetjük, hogy ez az állítás mennyiben igaz, mennyiben nem. Hogy mi a szerepe a vadgazdálkodásnak, mik a törekvések. Feltárjulk természetvédelem és a vadászat érdekazonosságait és érdekellentéteit, sőt, mi magunk is kereshetünk feloldást rájuk.

Animációs filmek

Melyik rajzfilmmel bukott Disney a legnagyobbat? Hogy nézett ki Mickey egér elődje? Milyen technikai újítások lendítették fel az animációs filmet? Az előadáson mindezekre választ kapsz, mindemellett bemutatom nektek az animációs filmes technikákat és fejlődésüket, a nagyobb stúdiókat és irányzatokat, beszélünk a rajzfilmekről, bábfilmekről és gyurmafilmekről.

Az ókori színház

Hogy működött az ókori görög színház? Miért nézte végig az összes előadást Dionüszosz? Na és az athéniak?
Az előadás során az athéni tragédia kialakulásától követjük a színház történetét egészen addig, hogy miért és hogyan lett a közéletet is meghatározó tényező. Végül pedig közösen keressük a választ arra, hogy két évvel a színháztörténet első nagy bukása után mi sarkalhatta arra Euripidészt, hogy bukott darabjának átdolgozásával ismét versenybe szálljon... és meg is nyerje.

A közösségi média és a hírek hatása a közgondolkodásra

Te mit raksz ki a Facebookodra, Instagramodra, Twitteredre, Snapchetedre? És mit nem? Nem csak veled történik meg, hogy a rossz dolgokról nem számolsz be semmilyen közösségi oldalon. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, és a social media nagyobb mértékben képes minket befolyásolni, mint sejtenénk. Hasonló dolog történik a hírekkel és a politikával is: nem függetlenek egymástól, mindkettő befolyásolja a másikat. De pontosan milyen mértékben? És a közgondolkodásra? Szó lesz többek között a CNN-hatásról, a media empowermentről, a Disneyről és arról, hogy Trump miért pont a Twittert használja.

Nietzsche nihilizmusa


Hogyan filozofálunk kalapáccsal? – teszi fel a kérdést Nietzsche, amikor minden érték átértékelését hirdeti. Nihilizmusa sokkal összetettebb a hétköznapi értelemben vett értéktagadásnál. Számára a transzcendencia semmi, a kézzelfogható földi valóság pedig minden. Világában a jón és a rosszon túl, egy vidám tudomány szűrőjén keresztül látjuk a valóságot. Miután megismerkedtünk filozófiájának néhány kulcsfogalmával, tisztább képet kaphatunk erről a sokszor rosszul értett gondolkodóról, aki a művészetek területén legalább olyan meghatározó, mint amennyire segít nekünk új megvilágításba helyezni elődei gondolkodásmódját.

Adidas vs. Abibas – a védjegyoltalom alapjai


Ki ne találkozott volna különböző fórumokon, online vagy hagyományos piacokon Gucci, Prada, Ray-Ban vagy Puma márkajelzéssel ellátott termékekkel, amelyek mégis jóval olcsóbbak voltak a szokásosnál? Ezeket a márkaneveket, logókat mind jogosulatlanul használták fel, kihasználva hírnevüket és az irántuk való igényt. De ugyanez igaz lehet a számítógépes eszközökre, más ruhákra, üzletekre, tulajdonképpen bármelyik termékre. Mégis hogyan lehet megvédeni termékünket attól, hogy mások felhasználják logóinkat, lemásolják termékeinket? Ezekre a kérdésekre válaszol(hat) a védjegyoltalom, így ezen az órán azt járjuk körbe, milyen feltételekkel lehet védjegyoltalmat igényelni, lehet-e oltalom alá helyezni bizonyos dallamokat, ízeket, színeket, és hogyan lehet fellépni a védjegybitorlók ellen.Saría bíróságok Nagy-Britanniában? - avagy az iszlám jogi kultúra és megjelenése Európa jogrendszerében

A saríát, azaz az iszlám jogot számos egyedi jellemzője különbözteti meg a hagyományos európai jogrendszerbe illeszkedő országok jogaitól a forrásait tekintve és az általa megfogalmazott szabályok vonatkozásában egyaránt, ezzel összefüggésben pedig az európai közösség számára is szokatlan, új ez a jogi kultúra. Az iszlám jog integrációjának történetében különös jelentőséggel bírt Lord Nicholas Phillips bíró azon nagy visszhangot kapó bejelentése, amelyben nyitott abba az irányba, hogy az iszlám jogot Nagy-Britanniában a törvénykezés egy bizonyos esetekben lehetséges alapjává tegye. Az előadáson az iszlám jog alapjainak bemutatása mellett az ezen bejelentéséig vezető útról lesz szó, valamint arról, hogy ennek fényében milyen lehetőségek állnak Nagy-Britannia előtt: befogadható-e a nyugati jogi kultúrába az iszlám jog, és ha igen, milyen formában valósítható meg a saría bíráskodás?

Perjáték

Szörnyű bűncselekmény történt Csemőn. Az eset körülményeit a helyi bíróság igyekszik felderíteni, de a helyzet bonyolult: a vádlott, a sértett, a tanúk és a szakértők álláspontjai sok ponton eltérnek egymástól. Az ügyész a vádiratban súlyos ítéletet kér, a védő a vád elejtéséért kardoskodik. Végül a tanácsban ítélkező bíróságnak kell jogszerű és igazságos döntést hoznia. Szeretnéd kipróbálni magad tárgyalótermi körülmények között? Szívesen vádolnál az ügyész szerepéből, vagy védenéd a terheltet ügyvédként? Kíváncsi vagy, hogy a bíróság milyen dilemmákkal szembesül, amikor ítéletet hoz? Legegyszerűbben úgy tudhatod meg, ha te magad ülsz a választott szereplő székébe és keresed az igazságot. Ne feledd: Iustitia szeme be van kötve, de a mérlege mindig pontos.

Választási útikalauz - Országgyűlési választások, avagy mi történt április 8-án?

Követted az idei országgyűlési választásokat, de nem vagy biztos benne, hogyan működik a képviselők megválasztásának rendszere, milyen tevékenységeket végez az Országgyűlés és milyen jogaink vannak választópolgárként?
Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a Választási 1x1 című foglalkozáson: tisztázzuk az országgyűlési választások rendszerét, belekóstolunk a választási alapelvekbe és a választójoggal kapcsolatos általános elméleti problémákba.
Mindenkinek ajánlom, hiszen magyar állampolgárként akkor is fontos a téma ismerete, ha nem a jogtudományt tervezi az ember leendő hivatásának választani – gondoljunk csak arra, hogy ez elengedhetetlen kelléke annak, hogy egy nap magunk is felelősen vehessünk részt a demokrácia működtetésében.