SzervezőkHegedűs Márton - Európai és nemzetközi igazgatás mesterszakos hallgató


Hegedűs Márton vagyok, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok alapszakának elvégzése után az Andrássy Egyetemen kezdtem el az európai és nemzetközi igazgatás mesterszakot, emellett pedig az International Diplomatic Student Association tagja vagyok. Ez az ötödik alkalom, hogy valamilyen formában részt veszek a Szabadegyetem életében. Eredetileg a nyár és az év legjobb heteként akartam értékelni a tábort, de amikor láttam, hogy mások már megtették helyettem, úgy döntöttem, kerülöm ezt a bevettnek számító szófordulatot. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a hét napról, ugyanis aki nem egyetemista, az annak fogja magát érezni, valamint egyedülálló programok részesei lehetünk.
Fontosnak tartom, hogy ezt az egy hetet ne csak szakmai, hanem közösségi és szociális szempontból is felejthetetlenné tegyük mindenki számára, ezért a tábor munkálataiból ilyen területen veszem ki a részem.

Természetesen a pályaválasztást és a művelődést is igyekszem segíteni. Az előző táborban például „Civilizációk: Miért Európa hódította meg Amerikát?” címmel tartottam előadást. Az érdeklődőknek a tábor során többek között bemutatom a nemzetközi kapcsolatok alakulásának lebilincselő történetét, történelmi párhuzamokat, nemzetközi szervezetek működését, valamint a közvéleményt leginkább foglalkoztató aktualitásokat.

Én ott leszek, remélem, Te is.
MAbel

Markó Ábel - Geológus mesterszakos hallgató


Sziasztok! Markó Ábel vagyok, az ELTE Természettudományi Karán elsőéves geológus mesterszakos hallgatóként folytatom tanulmányaimat. Jobban mondva jelen pillanatban még a berlini Freie Universität-en töltöm Erasmus félévemet, illetve Potsdamban szakmai gyakorlatomat hasonló témában.

Idén első alkalommal főszervezőként járulhatok hozzá a Szabadegyetem létrejöttéhez, összességében pedig ez már a negyedik szervezői idényem. Azt megelőzően háromszor volt alkalmam táborozóként résztvenni a Középiskolások Szabadegyetemén; ezekben az években pedig a nyárnak e hete (az élvezetes közösségi rész mellett) úgy tudott számomra újra és újra különböző témákban érdekes szakmai programot nyújtani, hogy azok nagy többségben távol estek a később választott szakomtól.

Geológusként most is a szervezők természettudományos irányultsággal megáldott kisebbségéhez tartozom, de remélem ezáltal sikerül még tovább tágítani a Szabadegyetem széles szakmai spektrumát, így tőlem a táborban földtani-földtörténeti érdekességeiről, az alkalmazott földtan lehetőségeiről hallhattok előadásokat.

Saját tapasztalat alapján javaslom, hogy amennyiben az érdeklődési körötök és azáltalunk érintett területek halmazainak bármekkora közös része van, jelentkezzetek, nem fogjátok megbánni!
Bauer Fati - Stábvezető - Általános orvos osztatlan szakos hallgató

Sziasztok!
Fati vagyok, ötödéves hallgató a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán.
Kétszer voltam Szabadegyetemista táborozó, mindkétszer imádtam. 😀 Ez lesz a negyedik évem szervezőként, a közösségi stáb tagjaként, idén vezetőjeként is. Mi állítjuk össze Nektek a tábor nem szakmai részét, az esti programokat és csapatjátékokat.
Az egyetem (és a Szabadegyetem) mellett szeptember óta járok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes mentőszolgálatához szekundálni (ez egy szép kifejezés a +1 főre, aki felkunyerálta magát tanulni), és a tavaszi félévtől tanulok az Országos Mentőszolgálat mentőtiszt III. képzésén. Szabadidőmben pedig szeretek sütni-főzni, és mindenfélét sportolni a falmászástól a futáson át a táncokig, most éppen jógázni kezdtem el…
A táborban hallgathattok tőlem előadást kábítószerekről, mikrobiológiáról, járványtanról és szemészetről is, de ezeken kívül is bármikor kapható vagyok egy jó beszélgetésre a tábortűznél, vagy a kviddicspályán, amikor éppen nem keresztberohangálok. 😀
Remélem, hogy idén is sikerül egy pörgős, gördülékeny és felejthetetlen hetet varázsolnunk, várlak Benneteket sok-sok szeretettel, lendülettel és vigyorral!
Pacsi! 😉

Juhász Vanessza - Politológia alapszakos hallgató

Sziasztok Vani vagyok, frissen végzett politológus az ELTE ÁJKn, és a Bibó István Szakkollégium tagja. Ezen a nyáron lesz az második táborom, és már nagyon várom. 🙂 Szabadidőmben néha rajzolok, de inkább alszom. Politológus hallgatóként imádok vitatkozni a közéletet érintő kérdésekről, vagy igazából úgy akármiről. Az egyetemen több szervezet is tagja vagyok, köztük a Politológus Műhely nevű közélettel foglalkozó hallgatói szerveződésnek, a hallgatói önkormányzatnak, és elsőéves politológusokat is volt szerencsém mentorálni. Ha pedig az ifjú gólyákkal elbírtam, csoportvezetőként is remélhetőleg megállom a helyemet. Ezt persze rajtatok áll, hogy eldöntsétek.


Kopitkó Tünde - Építőmérnök alapszakos hallgató

Sziasztok! Kopitkó Tündi vagyok, másodéves építőmérnök hallgató a Műszaki Egyetemen, és a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium tagja. Középiskolásként kétszer vettem részt a táborban, és ez a második évem szervezőként. Elsősorban a közösségi programokért felelek, de igyekszem mindenhol besegíteni. A Szabadegyetem egy olyan része az életemnek, mely szinte negatívumok nélkül rengeteg kellemes és örömteli emléket, élményt okozott. Emiatt mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy jöjjön el, és kóstoljon bele mindebbe!


Schlanger Marci - Politológia alapszakos hallgató

Sziasztok! Marci vagyok, másodéves Politológia alapszakos hallgató. Nem tudom, hogyan kötöttem ki az első szabadegyetemen, de annyira megtetszett, hogy a következőn is ott voltam, és a következőn, és idén is megyek, immár második éve szervezőként.
Pályaválasztáskor az volt az elsődleges szempont, hogy sokfélét tanulhassak, remélve, hogy nem unom meg, és eddigi tapasztalataim alapján remekül döntöttem. Ha eljöttök az előadásaimra, titeket is meggyőzlek. Tudok beszélni.

Danyi Béci - Stábvezető - Matematika-fizika tanári mesterszakos hallgató


Danyi Béla vagyok, végzős hallgató az ELTE matematika-fizika tanárszakán. Idén negyedik éve vagyok tagja a szervező csapatnak. Az utóbbi három évben főként a közösségi stáb munkáját segítettem, idén pedig a kommunikációs stáb koordinációs feladatait is én végzem.A táborban tartott előadásaim az ismeretterjesztésre fókuszálnak. Egyszerű fizikai kísérletek és a modern fizikával kapcsolatos érdekességek mellett néhány matematikai érdekességgel is találkozhattok az óráimon. Arra törekszem, hogy felkeltsem azok érdeklődését is, akik eddig kicsit nagyobb távolságból szemlélték ezt a két tudományterületet. Remélem, ha beülsz az óráimra, magaddal viszel valamit abból, ami miatt én is megszerettem a matematikát és a fizikát.

Seben Laura - Stábvezető - Anglisztika - amerikanisztika alapszakos hallgató

Sziasztok! Laura vagyok és ez a 3. évem egyetemistaként és a Szabadegyetem szervezőjeként is. Az elmúlt 2,5 évben az ELTE angol-francia tanári képzését végeztem, újabban viszont amerikanisztika BA-n vagyok, itt főleg az amerikai kultúrával, irodalommal és történelemmel, illetve interkulturális kommunikációval foglalkozom. Emellett 2 éve dolgozom egy multinacionális cégnél, illetve az Illyés Sándor Szakkollégium tagja és volt bizottsági alelnöke vagyok. Hobbijaim közé tartozik a sütés, a sorozatnézés, az írás, imádok táncolni és mindent ami a könyvekhez kötődik a tipográfiától kezdve az új könyv illatán át a könyvtárak titokzatos világáig. Mindig nyitott vagyok egy jó beszélgetésre és/vagy Just Dance-elésre. Remélem hamarosan találkozunk!

Csatai Lilla - Pszichológia alapszakos hallgató

Sziasztok! Lilla vagyok, másodéves pszichológus hallgató. A pszichológián belül mind a klinikum, mind a kutatás érdekel, ha bármi kérdésetek van ezzel kapcsolatban, vagy csak kíváncsiak vagytok, hogy épül fel a képzés szóljatok! Az idei lesz a második évem szervezőként és a tábor során a média stábot fogom erősíteni, ami azt jelenti, hogy rengeteget fogok fényképezni a különböző közösségi és szakmai programok alatt. Szabadidőmben szívesen filmezek, imádok kávézni és nem szeretek korán kelni. Alig várom, hogy megismerjelek titeket!

10501612_748446295212421_9017088043104599564_n

Páll Gábor - Interkulturális pedagógia és pszichológia mesterszakos hallgató

Páll Gábor vagyok, az ELTE PPK pedagógia alapszakán végeztem, emellett interkulturális pszichológia és pedagógia mesterképzésen abszolváltam (tehát csak a szakdoga hiányzik). Imádom a szakterületemet, a nevelés és oktatás elméleti hátterével szabadidőmben is sokat foglalkozom. Már középsulis koromban felismertem, hogy az oktatási rendszerekkel sok probléma van, és életcélom, hogy valamilyen változást segítsek elő ezen a területen. Például minden gyerek szeressen iskolába járni. Álmaim közé tartozik egy (vagy több) olyan iskola létrehozása, ahol a gyerekek szabadon, csak azt tanulnak, amit igazán szeretnének, és a szabályok meghozatalában a tanárokkal közösen munkálkodnak. Rendkívül érdekelnek a kultúrával, erőszakmentességgel, sztereotípiákkal kapcsolatos kérdések is, sokat tájékozódom gender és feminizmus témakörökben. Ezek mellett facebook-függő vagyok és blogot is írok (letsdosthg.blog.hu) különböző közéleti, hétköznapi, politikai témákban (mostanában ritkábban). Hobbim a macskasimogatás, 5ritmus mozgásmeditáció, sorozatok (pl. Black Mirror, Trónok Harca) és filmek (bármilyen Christopher Nolan) nézése, és olvasás (Verne, Ken Follett stb.). És szeretek beszélgetni mindenről, ami fontos az életben (a „smalltalkokat” igyekszem elkerülni).
Ja és a Dunaparton lakom Taksonyban, szóval még a naplementenézés is az egyik kikapcsolódásom. A 2018-as lesz a jubileumi 5. Középiskolások Szabadegyeteme, amit szervezek, és számomra az ott megélt élmények nagyon inspirálóak. Imádok előadásokat, szemináriumokat tartani, és a visszajelzések többségében pozitívak! Már nagyon várom, remélem ott találkozunk.

Pete Kinga - Pszichológia mesterszakos hallgató

Sziasztok! Kinga vagyok, frissen mesterszakot végzett neuropszichológus (affektív neurotudományokra és kognitív pszichológiára specializálódva). A mestert a francia Université Charles-de-Gaulle, Lille 3 egyetemen, és részben az olaszországi Seconda Università degli Studi di Napoli egyetemen végeztem. Előtte az ELTE-n végeztem el a pszichológia BA-t, illetve mellette a szabad bölcsészet BA-t, ahol filmtörténet-filmelmélet volt a szakirányom és művészettörténet a minorom. Az alapképzés utolsó félévében Erasmus-ösztöndíjasként tanultam pszichológiát az olaszországi Università degli Studi di Padova egyetemen.
A Szabadegyetemhez úgy kapcsolódom, hogy minden évben részt veszek a szervezésében, illetve a táborban mint táboroztató, előadó vagyok lent és mint fotós-videós, amit hihetetlenül élvezek, hiszen így aztán bővelkedem a tábori mosolyokban 🙂 Most éppen egy 7 hónapos világkörüli úton veszek részt, de már várom, hogy találkozzunk a nyáron! 🙂
NGergely

Németh Gergely - Stábvezető - Mérnök-informatikus

Sziasztok! Gergő vagyok, a BME-n végeztem mérnök informatika BSc-t, és jelenleg egy start-upnál dolgozom, de terveim szerint ősztől folytatom tanulmányaimat. Először a harmadik Szabadegyetemre jöttem le, mint diák. A sikerességét (többek között) az is mutatja, hogy azóta minden évben, immár szervezőként részt veszek. Szinte bármilyen tudományos témában kapható vagyok egy jó beszélgetésre, de fő érdeklődési köröm a Mesterséges Intelligencia. A táborban minden évben remek szakmai és még remekebb közösségi programokkal lehet találkozni. A többi szervező és én mindent megteszünk, hogy ez a hét egy felejthetetlen élmény legyen számotokra. Nektek csak egy dolgotok maradt: jelentkezni!

Csizmadia Kinga - Magyar-francia osztatlan tanárszakos hallgató

Sziasztok! Csizmadia Kinga vagyok, az ELTE harmadéves magyar-francia tanári szakos hallgatója, az Eötvös Collegium tagja. Már harmadjára veszek részt a Középiskolások Szabadegyetemén szervezőként, ahol irodalom és filozófia témában hallgathattok tőlem előadásokat. A Szabadegyetemet remek lehetőségnek tartom arra, hogy pedagógiai, előadói gyakorlatra tegyek szert, ezért izgalmas kihívás számomra a csoportfoglalkozások megszervezése, a táborozók pályaválasztással kapcsolatos kérdéseiről való beszélgetés. Szakmai és szabadidős létem meglehetősen összefonódik, hiszen az egyetemi kötelezettségektől függetlenül gyakran vállalok olyan feladatokat, ahol pedagógusszerepbe utalódom. Az Eötvös Collegiumban (az ELTE szakkollégiumában) tartok francia nyelvvizsgára felkészítő kurzust, valamint a KórházSuli programban is tanítok. A táborban olyan előadásokat szoktam tartani, amelyek témájával az egyetemen közvetlenül többnyire nem találkozom, hanem személyes érdeklődésem visz arra, hogy az adott kérdéskörben elmerüljek, és másokkal is megosszam a tapasztalataimat

Gyuk Izabella - Pszichológia alapszakos hallgató

Iza vagyok, harmadéves pszichológia szakos hallgató az ELTÉn, valamint az Illyés Sándor Szakkollégium tagja. Általános állapotom: elfoglalt. Nagyon sok mindent csinálok egész évben az egyetem mellett, például ESN mentor vagyok, önkénteskedem itt-ott, a Szakkoliban kommunikációs alelnök vagyok, hobbiból polefitnessre járok és énekelek. És igen, idén már második alkalommal a Középiskolások Szabadegyetemének szervezője vagyok. Számomra nagyon fontos, hogy a pályaválasztás előtt állók ne csak eszközöket és információkat kapjanak a tábor folyamán, hanem személyes figyelmet is, hiszen ez teret ad a közös gondolkodásra és egymás mélyebb megismerésére.Szabadidőmben szeretek koncertekre, színházba járni, társasozni és értelmetlen videókat nézni a neten (a kajás videók a legjobbak!). Érdekelnek a közéleti események, akár tüntetésen is találkozhattok velem. Nagyon szeretek sportolni és imádom az izomlázat.Szakmai érdeklődésem közé tartoznak a következő témák: testvérkapcsolatok, táncterápia, iskolapszichológia, tehetségek társas helyzete, valamint úgy egészében a kamaszok világa.
lillakép

Lukács Lilla - Neveléstudományi doktorandusz hallgató


Sziasztok! Lukács Lilla vagyok, harmadéves, állami ösztöndíjas doktorandusz az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolában. Előzőleg Neveléstudományi mesterszakot, és Szociálpedagógia alapszakot végeztem. A tábor már évek óta az életem része: eltöltöttem három évet főszervezői pozícióban, s ugyanennyit stábokban tevékenykedő szervezőként. Ez lesz a hetedik táborom. Mint ahogy az látszik is: életemben különleges és fontos helye van a Szabadegyetemnek.
Szabadidőmben valószínűleg filmet/sorozatot nézek (hiszen a filmek oktatási felhasználáshoz kapcsolódik a doktorim is), esetleg játszom (számítógépen és asztalon egyaránt), illetve a háziállataim próbálom nem megetetni egymással (egy kutya és egy nyúl). Imádok utazni, főleg észak felé: Izland, Feröer, Dánia, Norvégia már megvolt - Grönland a következő a listán! Érdeklődök a művészetek, a technológia, a csillagászat, a vallásfilozófia, na meg a pedagógia (:) ) iránt.Ha hozzám jöttök előadásra, valószínűleg társadalomtudományi, illetve pedagógiai témákkal fogtok találkozni, például: drámapedagógia, filmpedagógia, alternatív pedagógiák, cigánylabirintus, általános szociológia, cigánykultúrák Magyarországon. De minden évben hozok valami újdonságot is! Idén például tervezek előadni arról, hogy hogyan lehet minimál pénzen, turista "fíling" nélkül utazni. Remélem, találkozunk!

Vigh Attila - Általános orvos osztatlan szakos hallgató

Sziasztok! Ati vagyok. Szeptemberben kezdtem a másodévet a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Eddig háromszor voltam Szabadegyetemen táborozóként és egyszer szervezőként.Előadásaimat az orvosi egyetem elméleti moduljának tantárgyaiból állítom össze: igyekszem majd ízelítőt adni a biokémia és molekuláris sejtbiológia méltán híres világából. Továbbá olyan területeket is szeretnék megjeleníteni, amit nem sorolnánk elsőre a klasszikus orvosis tantárgyak közé. Ilyen az orvosi kommunikáció és pszichológia.Táborozó koromban nagyon szerettem a csoport foglalkozásokat, a filozófiával, neveléstudománnyal és természettudománnyal kapcsolatos előadásokat (titkon remélem, hogy a táborban egy-egy szabad percemet azzal tölthetem majd, hogy ilyen előadásokra surranok be).Az előadásokkal egyenlő fontosságúnak tartom azt a folyamatot, ahogyan a délutáni programok és közösségi játékok során táborozók és szervezők sokaságából, egy hét alatt, azok közössége lesz.

Weisz Boglárka - Pszichológia alapszakos hallgató


Weisz Boglárka vagyok, és a Károli Gáspár Református Egyetemen tanulok pszichológiát másodévesként. Hosszú távú célom, hogy klinikai gyermekpszichológusként a fiatalokkal foglalkozhassak, és így segíthessek másoknak.
Mielőtt átjelentkeztem a Károlira, a Szegedi Tudományegyetemen tanultam egy félévet gyógypedagógia szakon, ezért a pedagógiával is nagyon sokat foglalkozom hobby szinten, ez többek között abban is megmutatkozik, hogy a gimnázium 9. osztálya óta táboroztatok itt-ott.Korábban két évben is részt vettem a Középiskolások Szabadegyeteme által szervezett táborban, akkor még mint táborozó. Szervezőként az idei lesz a harmadik táborom. Imádom a társasjátékokat, szeretek sütiket sütni, és rengeteget olvasok, ilyen témában bárki bátran megkereshet!

Fekete Mátyás - Kereskedelem és marketing alapszakos hallgató


Kereskedelem és Marketing szakos hallgatóként a Szabadegyetemes szervezők kicsi, de annál lelkesebb Corvinusos csapatát erősítem. Idén ötödszörre térek vissza a táborba, másodjára mint szervező, mégis ugyanolyan izgalommal várom ezt a hetet, mint a legeslegelsőt.

Nagyon remélem, hogy nektek is olyan meghatározó lesz a tábor, mint amilyennek én éltem meg, tele élménnyel, tartalmas beszélgetésekkel, amire mindig örömmel fogtok emlékezni. Az elmúlt négy tábor alatt olyan értékes kapcsolatok, barátokat szereztem, amik mára pótolhatatlanná nőtték ki magukat, kívánom, hogy ti is éljetek át hasonlót!

Bátran keressetek, ha van kedvetek beszélgetni filmekről, zenéről, elnyomni a "bukott diákot" a tábortűznél, vagy elmerülni a reklámok és marketing világában!

Papp Dorottya - Jogász

Papp Dorottya vagyok, 2018 januárjában fejeztem be jogi tanulmányaimat az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Az egyetemi évek alatt a Bibó István Szakkollégium tagja voltam, ettől még most sem szakadtam el, mert nevelőtanárként tevékenykedem. Ötödik éve veszek részt szervezőként a tábor életében, két alkalommal pedig főszervezőként koordináltam a tábor előkészületeit és a helyszíni megvalósulást is. Az előző táborok során szervezőként és előadóként egyaránt megtapasztalhattam, miért is igazán fantasztikus ez a Szabadegyetem. A közös tudásszerzés, a csapatmunka, egymás feltétel nélküli elfogadása egyaránt hozzájárulnak ehhez, és legjobb mindebben, hogy nincs generációs szakadék a táborozók és a szervezők között, feloldódik az iskolák merev tanóra-szerkezete, és a számtalan játék, csapatverseny csak erősítik azt az érzés, hogy mi, szabadegyetemisták egy nagy család leszünk – legalábbis erre az egy hétre.Szeretem a pörgést, a tábortűz melletti beszélgetéseket, a nagy sétákat a szabadban, újabban pedig szabadidőmben portugálul tanulok. Korábban az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalában, majd a Kúrián voltam gyakornok, illetve egy ügyvédi irodában dolgoztam, most pedig Erasmus szakmai gyakorlattal Lisszabonban töltök pár hónapot egy jogi kutatóintézet gyakornokaként. Előadóként főleg közjoggal foglalkozó órákon találkozhattok velem (spoilerek a Kurzusok fül alatt), a bogrács mellett pedig egészen biztosan!