Páll Gábor – Interkulturális pedagógia és pszichológia mesterszakos hallgató

Páll Gábor vagyok, az ELTE PPK pedagógia alapszakán végeztem, emellett interkulturális pszichológia és pedagógia mesterképzésen abszolváltam (tehát csak a szakdoga hiányzik). Imádom a szakterületemet, a nevelés és oktatás elméleti hátterével szabadidőmben is sokat foglalkozom. Már középsulis koromban felismertem, hogy az oktatási rendszerekkel sok probléma van, és életcélom, hogy valamilyen változást segítsek elő ezen a területen. Például minden gyerek szeressen iskolába járni. Álmaim közé tartozik egy (vagy több) olyan iskola létrehozása, ahol a gyerekek szabadon, csak azt tanulnak, amit igazán szeretnének, és a szabályok meghozatalában a tanárokkal közösen munkálkodnak. Rendkívül érdekelnek a kultúrával, erőszakmentességgel, sztereotípiákkal kapcsolatos kérdések is, sokat tájékozódom gender és feminizmus témakörökben. Ezek mellett facebook-függő vagyok és blogot is írok (letsdosthg.blog.hu) különböző közéleti, hétköznapi, politikai témákban (mostanában ritkábban). Hobbim a macskasimogatás, 5ritmus mozgásmeditáció, sorozatok (pl. Black Mirror, Trónok Harca) és filmek (bármilyen Christopher Nolan) nézése, és olvasás (Verne, Ken Follett stb.). És szeretek beszélgetni mindenről, ami fontos az életben (a „smalltalkokat” igyekszem elkerülni).

Üllei Kovács Zsuzsi – Pszichológia mesterszakos hallgató

fbra Sziasztok! Zsuzsi vagyok, régi táborozó és immáron ötödik alkalommal szervező is. Különös és hálás szerepben vehetek így hát részt a táborban, hiszen megtapasztaltam már a táborozó és szervezői létet is az évek során.

Az Illyés Sándor Szakkollégium tagja voltam, egyben negyedik évemet végzem az ELTE-n, pszichológia szakon. Jelenleg éppen Hollandiában, a Leideni Egyetemen tanulok, ahol leginkább a fejlődéspszichológia és gyermek neuropszichológia tölti ki a napjaimat. A táborral kapcsolatban főleg a kommunikációs ügyekben tevékenykedem, de hallhattok majd tőlem előadást is a fent említett témákban és nyugodtan keressetek akkor is, ha a külföldi tanulás iránt érdeklődtök. És semmiképp ne hagyjátok ki a nyár legjobb hetét!!

 

Havasi Eszter – Jogász osztatlan szakos hallgató

kep2Sziasztok! Havasi Eszter vagyok, az ELTE jogi karának ötödéves joghallgatója és a Bibó István Szakkollégium tagja. Az idei a negyedik év, amikor a Szabadegyetem szervezői csapatát erősítem és olyan előadásokkal készülök, amik remélhetőleg közelebb hozzák számotokra a közjog sokszor elvontnak tűnő világát. Az érdeklődésem középpontjában az alkotmányjog áll, így hallhattok tőlem a mindannyiunkat megillető emberi jogokról és alapvető szabadságokról, az államszervezet felépítéséről, és arról, hányadán is áll az egyén az „állambácsival” szemben, valamint hogy egyszerű állampolgárként milyen eszközökkel szólhatunk bele az ország életébe; mindezeken túl a pedig büntetőjog és a kriminológia témaköre sem áll távol tőlem.

Persze a nyári szünet nem szólhat csupa law & order-ről: a Szabadegyetem a nyaram egyik legjobb hete, rengeteg csapatjátékkal, közös éneklésekkel, összetartó közösséggel és páratlan hangulattal… Ha hasonló élményekre vágysz, itt a helyed, találkozzunk a táborban!

Kuti Beáta – Jogász osztatlan szakos hallgató

A Szabadegyetemről én is először gimnazistaként szereztem tudomást. Már akkor feltűnt, hogy ez egy egyedülálló lehetőség, ami a kellemes nyári időtöltésen túl tartalmas és hasznos szakmai ismeretek elsajátítását teszi lehetővé az egyetemi fakultások által lefedett tudományterületeken. A továbbtanulási cél beazonosításán kívül még bepillantást is enged a gimnáziumot elhagyó diákok számára a pezsgő egyetemi életformába.Elsőéves jogászhallgatóként nyertem felvételt a méltán híres és nagy múlttal rendelkező Bibó István Szakkollégiumba. Mivel gimnáziumi tanulmányaim lezártával továbbra is életem részének tartom az irodalmat, és tudásomat tovább szeretném adni a fiatalabb generációnak, tanítottam az ELTE Felvételi Előkészítő Bizottságában egy évet. Majd ide, a Középiskolások Szabadegyetemébe jelentkeztem, ahol már második éve segítem a szervezetet szervezőként és előadóként. A nyár végétől pedig Erasmus ösztöndíjjal fél évig Finnországban folytatom tanulmányaimat.A jogterületeken belüli orientációmat tekintve az ügyészi és a büntető bírói karrier felé kacsingatok, ezért előadóként főleg büntetőjoggal, jogbölcselettel (jog-és társadalomelmélettel, különös tekintettel a jog és irodalom irányzatára), és alkotmányjoggal foglalkozó óráimon ismerkedhettek meg velem.

Baranya Dániel- Politológus, nemzetközi kapcsolatok szakértő

DaniSziasztok! Én a tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem politikatudomány alapszakán, majd a Közép-európai Egyetem International Relations and European Studies mesterképzésén végeztem, illetve egy éven keresztül az Institut d’Études Politiques de Paris kurzusait hallgathattam Erasmus-ösztöndíjasként. Voltam már fordító, a Bibó István Szakkollégium Politikatudományi Műhelyének nevelőtanára, egy tanéven keresztül a Közép-Európai Egyetem Human RightS Initiative egységénél emberi jogokkal kapcsolatos rendezvények szervezője, valamint magyar civil szervezetekkel való kapcsolattartó és önkéntesek koordinátora, jelenleg pedig az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalában dolgozom. Ezek alapján talán úgy tűnhet, hogy még nem igazán sikerült eldöntenem, milyen irányba is szeretnék haladni (igazából ez így is van, de szerintem az mindig gyanús, ha valamiben túl biztos az ember); egy valami azért stabil pont marad: mindig is elkötelezett rajongója leszek a szabadegyetemnek, melyben eddig egy alkalmat leszámítva minden évben részt vehettem. Tőlem egy sor politikatudományi, illetve nemzetközi kapcsolatok témájú kurzusra számíthattok, ezzel párhuzamosan pedig az elsődleges célom a tábor során, hogy minél többet beszéljetek, érveljetek és vitatkozzatok.

Földes Tamás Andrei – Viselkedéselemző, Mérnök-informatikus

Vágjunk a közepébe. Másodéves pszichológia alapszakos/első éves informatikus alapszakos korom óta rajongok a táborért. Az érdeklődési területeim bizonyos értelemben a két tudományterület határán találhatóak: döntéshozatal és ítéletalkotás, logika, statisztikus gondolkodás, emlékezeti és kognitív torzítások, intelligencia. Ezekkel mind lehet találkozni az egyetemek többségén, de nem úgy mint nálunk. Küldetésemnek tartom, hogy felkeltsem az érdeklődéseteket a megismeréstudomány, a programozás és legfőképpen a kísérletezés iránt. Kísérletezni jó dolog!

Judik Zsófi – Matematika-angol osztatlan tanárszakos hallgató

JZsófiSziasztok! Az ELTE matematika-angol tanárszakán tanulok, az egyetem elvégzése után középiskolai tanár leszek. Legszívesebben nyolcosztályos gimnáziumban tanítanék majd matematikát angolul és magyarul, illetve angol nyelvet. 2012 óta vagyok az Illyés Sándor Szakkollégium tagja, ahol a segítői profilt választottam.

Az angol nyelvű matektanításon kívül érdekelnek még azok a pedagógiai módszerek, amelyekkel színesebbé tehetem a tanórákat és építeni tudom az osztályközösséget. Mostanában különösen foglalkoztatnak a kommunikációs technikák, a fejlesztőpedagógia, a kultúrák közötti kommunikáció és elkezdtem jelnyelvet is tanulni.

Tizedikesként jelentkeztem először a Szabadegyetemre, és negyedik éve vagyok a szervező csapatban. A táborok és az ott megismert emberek is nagy hatással voltak a későbbi pályaválasztásomra. Az óráimon főleg olyan geometriai példákkal, megközelítésekkel, valamint valóságközeli és modellezési feladatokkal foglalkozunk majd, amelyek eltérnek az átlagos középiskolai tananyagtól.

 

dr. Kecsmárik Viktor – Jogász

KViktorKecsmárik Viktor vagyok, a szervezőgárda egyik, már diplomás (jogász) tagja. Egyetemi éveimet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán töltöttem, miközben pedig a Bibó István Szakkollégium tagja is voltam 4 éven keresztül. Érdeklődésem elsősorban a büntetőjog és az adójog, illetve a pénzügyi piac jogának területére terjed ki. Be kell valljam, az első tábor alkalmával kicsit kétkedve segédkeztem a szervezésben és igen ambivalens érzésekkel érkeztem Tatára; maga a tábor azonban minden elképzelésemet felülmúlta. Azóta már a hetedik táboromra készülök: magam mögött tudhatok rengeteg felejthetetlen élményt, új barátokkal lettem gazdagabb és nagyon utálnám magam, ha minderről lemondtam volna kezdeti pesszimizmusom miatt. A táborban hallhattok tőlem majd az irodalom és a jog kapcsolatáról, emberi jogokról, büntetőjogról és a jogalkalmazás elméleti és gyakorlati kérdéseiről. Emellett bármikor kapható vagyok jóízű beszélgetésekre, kisebb-nagyobb túrákra és öhönfőzésre is 🙂

dr. Milánkovich Andris – Jogász, doktorandusz

AndrisMilánkovich András vagyok, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves jogász hallgatója, 2010 óta a Bibó István Szakkollégium tagja. Az idei már a harmadik – és Veletek biztosan a legjobb – táborom lesz, amelynek egyúttal társ-főszervezője (aka. rektorhelyettese) is vagyok. Szervezési kérdésekben tehát mindenképp találkoztok majd velem. A jog világában a közjog, ezen belül is elsősorban az alkotmányjog és a közigazgatási jog területén mozgok, de a táborban emellett büntetőjogi és általános jogi témákról is hallhattok tőlem. A gyakorlati problémák mellett szívesen foglalkozom elméleti és tudományos kérdésekkel is. A tábor célját és értelmét kettősnek látom. Az egyik a szórakozás, amiből a nyári átlagnál itt csak sokkal többet kaphattok – tehát megéri. A másik az egyetemi életbe és egyes tudományterületekbe való betekintés, ami (úgy tapasztalom) iszonyú hasznos az érettségi előtt állóknak és már előre rengeteget segít a pályaválasztás telén – tehát megéri. Minderre pedig nem szürke falak és ősz professzorok, hanem a saját kortársaitok között van lehetőség. Tehát triplán is megéri.

Pósch Krisztián – Szociálpszichológus, doktorandusz

KrisztiánPósch Krisztián vagyok, szociálpszichológus, a London School of Economics Társadalomtudományok módszertana tanszékének doktorjelöltje. Fő kutatási területem a jog és politikai pszichológia, de a kutatásmódszertan, statisztika és a tudományfilozófia is az érdeklődéseim közé tartozik. A kezdetektől részt vettem a Szabadegyetem szervezésében, a mostani lesz a hetedik táborom, egy olyan hét, ami nélkül nem is tudnám elképzelni a nyaramat. Számomra a legnagyobb élményt az jelenti a táborban, hogy évről-évre olyan izgalmas, intelligens és kreatív elmékkel találkozhatok, akik soha egy pillanatra nem hagynak unatkozni, legyen szó szemináriumról, csapatjátékról vagy torokfájásig való éneklésről.

Varga Juló – Neveléstudomány mesterszakos hallgató

VJulóSziasztok! Juló vagyok, andragógia alap- és neveléstudomány mesterszakot végeztem az ELTE-n, jelenleg Londonban élek és a UCL Institute of Education-ön folytatom a tanulmányaimat. Kutatási területem a felsőoktatás világa és ehhez kapcsolódóan kifejezetten fontosnak tartom a pályaválasztás kérdését. A Középiskolások Szabadegyetemének szervezésében már a kezdetektől igyekszem részt venni, idén a szakmai programok megszervezéséért felelős stáb tagja vagyok, mi dolgozunk azért, hogy minél többféle és minél érdekesebb előadást tarthassunk nektek. Találkozunk a táborban!

Pintér Dius – Pszichológia mesterszakos hallgató

Dius Sziasztok! Dius vagyok, elsőéves klinikai és egészségpszichológia mesterképzéses hallgató és régi motoros szabadegyetemes. Találkozhattok velem, ha szeretnétek a pszichiátriai zavarokról és terápiájukról, vagy a szerfüggőségekről hallani, vagy ha az érdekel titeket, mégis hogy kerül egy pszichológus az egészség- vagy az igazságügy világába. Életem eddigi egyik legmeghatározóbb élménye volt egy évig au pairként együtt élni egy dán családdal Angliában; szeretem a kihívásokat, a természetet, a nagy kérdéseken való töprengést és mindig kapható vagyok egy jó beszélgetésre. :).

Blaskó Lili

“Sziasztok!

Lili vagyok, az ELTE-n tanulok Ifjúságsegítőnek. Több év táborozói lét után 2015-ben énis szerveztem a tábort. Óvodapedagógiából szereztem diplomát és jelenleg Finnországban élek EVS önkéntesként. Az ELTE Illyés Szakkoliját tavaly fejeztem be. Sokfelé önkénteskedtem és dolgoztam alapítványoknál is. Ha szeretnétek ezekben a témákban kérdezni, keressetek bátran. 🙂 Remélem Nektek is életre szóló élmény lesz a KÖSZE!”