Titkok, TikTok és Tinder - Avagy hogyan kapitalizáld az emberi kíváncsiságot, agyműködést és addikciót?


Generációnk legnépszerűbb alkalmazásain keresztül vizsgáljuk meg a figyelem, a koncentráció, a hormonok és az egyéb, főként pszichológiai folyamatok olyan összefonódását, mely nem csupán saját életünkre, de kapcsolataink által másokéra is kihatással van. Tényleg károsak ezek az alkalmazások, vagy csak mi nem használjuk megfelelően? Találjuk meg együtt az arany középutat!

Hogyan aludjunk jól?


Az alvás nagyon fontos szerepet tölt be életünkben, hiszen miközben alszunk, a szervezetünk regenerálódik és “megtisztul” a következő napra. Ha nem alszunk jól, azzal nem csak a szervezetünkben teszünk kárt, hanem közvetetten a társas kapcsolatainkban is. A kialvatlanság jele, hogy reggelente nagyon nehezen ébredünk, és meglepő módon az is, ha szükségünk van ébresztőórára.
Az előadásban megtudhatod, hogy hogyan működik az ultradián ciklus, és hogyan segít ennek a ciklusnak az ismerete abban, hogy jobb alvók legyünk. Megismerkedünk az alvás szakaszaival és az erre építő alvási algoritmussal is, ami egy elalvást segítő módszer.

"Lélekvándorlás" - körbevezetés a pszichológia térképén


Pontosan mi jut eszedbe a lélektanról? Tudtad, hogy nem minden pszichológusnak egy kanapé a munkaeszköze? Egyáltalán hányféle pszichológus létezik?
Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan milyen tantárgyak vannak a pszichológia szakon, hogyan épül fel egy hallgató órarendje, és egyáltalán mikortól nevezheti magát az ember pszichológusnak, akkor itt a helyed! Vegyél részt egy rövid utazáson, és találd meg a választ azokra a kérdésekre, hogy miért (nem) lehet gondolatolvasó, aki pszichológiát tanul, hogyan ismerhetjük meg jobban magunkat és a barátainkat a pszichológia által, illetve milyen alapvető alkalmazási területei vannak a lélektan tudományának. Kevesebb szó Freudról és a terápiáról, annál több a személyiségről, viselkedésről, érzéki csalódásokról, kísérletekről és öntudatról.
Kirándulj egyet velünk a pszichológia csodálatos világába! Ezen az össznépi bevezető szemináriumon a tábor pszichológus hallgatói lesznek a túravezetőid.

Geotermikus rendszerek

Milyen lehetőséget nyújt a geotermikus energia, lehet-e nyerő kártya az energiaválság elleni harcban? Mik a felhasználás különböző módjai? Hogy nyerhetjük ki az energiát? Hogy történik a mélyfúrás mélyítése, geotermikus kutak építése? Na és persze, mik azok a mesterséges földhőrendszerek?
[kapcsolódó terület: természettudományok]

Jelzőlámpás csomópont tervezése

A városi közlekedés mindenhol megjelenő eleme a jelzőlámpa. Mind találkoztunk már vele, vártuk, hogy zöldre váltson, de egyszer-kétszer a piroson is átmentünk.
Az előadáson azt fogjuk megnézni, hogy hogyan határozzák meg a jelzőlámpák fázisait. Mitől függ, hogy mely forgalmi áramlatok haladhatnak át egyszerre a csomóponton, hogyan számítható a zöldidő hossza, és hogy néz ki egy jelzésterv.

Miután lehúztam a WC-t...

A mindennapokban nem szoktunk sokat foglalkozni azzal, hogy dolgunk végeztével hova kerül a WC tartalma, vagy mi lesz az elhasznált fürdővízzel. Csak örülünk, hogy nem dugult el a lefolyó, és onnantól nem kell vele törődnünk.
A szennyvíztisztítás elsőre nem hangzik kellemes vagy megbecsülést érdemlő feladatnak, pedig valójában egy nagyon fontos folyamat, melynek hiánya súlyos környezeti károk és betegségek oka lenne.
Ezen az előadáson megvizsgáljuk, hogy hogyan működnek a szennyvíztisztító telepek, milyen folyamatok kellenek ahhoz, hogy a szennyvíz tisztává és az egészségre, környezetre ártalmatlanná váljon. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel a folyamattal még energiát is lehet termelni!

Számítógépes kreativitás

Akkor most egyszer és mindenkorra lezárjuk a "számítógépek nem lehetnek kreatívak" kérdését. Sorra vesszük az elmúlt évtizedek legjobb emberek és számitógépek által alkotott rajzait, dalait, vicceit és forgatókönyveit és megnézzük, hogy meg tudjuk-e különböztetni a kettőt egymástól.
[kapcsolódó terület: pszichológia]

A tanítási dráma elmélete

Tanulás? Vagy játék? Ez a két - a hétköznapokban gyakran szembeállított- fogalom az alapja a drámapedagógiának és azon belül a tanítási dráma műfajának. Hogy történik tanulás egy fiktív helyzetben? És egyáltalán: kik kezdtek ilyesmivel foglalkozni? Mik az előzményei, elméleti és gyakorlati alapjai?

Valóságos fikció - tanítási dráma a gyakorlatban

Gyerekként rengeteget játszunk, sokféle szerepet, szituációt kipróbálva: ma óvónéni vagyok, tegnap rendőr voltam, holnap talán kutya leszek. Fiktív történeteket alakítva élünk meg különböző helyzeteket, próbáljuk ki magunkat. Ezen az élményen és tanulási struktúrán alapszik a tanítási dráma is. Nézzük meg közösen ezt a formát, játsszunk egyet!

Demokratikus iskolák

Képzeld el álmaid iskoláját! Olyan órákra járhatsz, amelyeket te magad választottál és a szabályokat a tanárokkal együtt alkotjátok, egyenrangú felekként. 1921-ben egy A.S. Neill nevezetű pedagógus megalapította Summerhillt, ahol azóta is diákok és tanárok alakítanak minden szabályt közösen, és egyetlen tanórára sem kötelező bejárni. Azóta több száz ilyen iskola alapult, ezeket hívjuk ma „demokratikus iskoláknak”.

Belgyógyászati fizikális vizsgálatok

Sokak emlékében élhet, hogy gyerekként megkopogtatták a hátát, meghallgatták a mellkasát, megtapintották a hasát. A modern laboratóriumi és képalkotó eljárások terjedésével háttérbe szorulnak a klasszikus „fizikális” vizsgálati módszerek, de a régi orvosoknak ezek óriási jelentőségűek voltak. Az előadáson ezek közül pár érdekességet mutatok majd be, és beszélgetünk kicsit a szervezetünk általános tulajdonságairól, szervek elhelyezkedéséről.

Hogyan gyógyítottak őseink?

Minden nép másként gondolkodott a betegségekről. Egyes népek szerint a rossz szellemek tették, mások szerint a testfolyadékokban felborult egyensúly okozza, megint mások szerint pedig férgek állnak a betegségek hátterében. Hol, miként fogták fel a betegségeket, és milyen módszerekkel tudták ezeket meggyógyítani? Te hogyan űznéd el a fogférget? Őseink rájöttek...

Lélektükör

Ahogyan egy bölcs, ámde földhözragadt anatómus fogalmazott, a lélek tükre a szemmozgató és a szemkörüli izomzat. Adjunk neki ebben igazat, de azért vessünk egy pillantást a látószervre magára! Optikailag (ideális, ámde egyre ritkább esetben) tökéletesen felépített szervünk a szem, amely a külvilág ingereinek feldolgozásában és a környezetben való tájékozódásban döntő szereppel bír, amíg egészséges.
Kiszámoljuk a szemünk alkalmazkodóképességét, látásélességét, megmérjük a retinánk két pontja közötti távolságot, szót ejtünk a szemüveg és kontaktlencse használatáról, a lézeres látásjavító műtétekről, kancsalságról, és a sürgősségi szemészeti kórképekről. De úgyis meglátjátok!

Orvosi szociológia

Az egészségügy a 20. század második felében mondta ki, hogy az ember bio-pszicho-szociális lény (emellett érdekes kérdés a spiritualitás, de a jelen szemináriumnak ez nem tárgya), tehát a betegségeinknek biológiai, pszichológiai és szociális okai vannak. Az orvosi szociológia azzal foglalkozik, hogy miként hatnak egészségünkre és az egészségről alkotott elképzelésünkre a társadalmi tényezők, ezekből hozok pár meglehetősen aktuális témát. Az szeminárium célja elsősorban alapmechanizmusok tárgyalása és tévhitek eloszlatása. Szót fogunk ejteni a komplementer medicina ágairól, a homeopátiáról, a gender alapú orvoslásról, és az életmódváltásról.
[kapcsolódó terület: társadalomtudományok]

Szívboncolás

A disznószív kevés alaki eltérést leszámítva megegyezik az emberével. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a biológiai műbillentyű, amellyel milliók élnek világszerte, sertésből származik. Az interaktivitás abszolút szintjén szeretnék egy bemutatót adni egy szív működéséről, anatómiájáról és egy keveset azokról a betegségekről, melyek a modern világ lakosainak kb. 50%-át érintik.

Brexit

Mi vezetett odáig, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót? Vannak-e mélyebb társadalmi folyamatok, amelyek ide vezettek? Mennyire fontos a briteknek Európa? Hogyan lehet kiválni az EU-ból? Miért vív háborút egymással a kormány és az alsóház? Az előadás során ezeket a kérdőjeleket igyekszünk majd kiegyenesíteni.

Az egydimenziós embertől a fogyasztói esztétikáig

Ezen kultúraszociológiai előadás a frankfurti iskolához köthető Herbert Marcuse és a lengyel Zygmunt Bauman gondolatai mentén igyekszik eligazítani abban a későmodern fogyasztói társadalomban, ahol az autonóm egyént a gerjesztett hamis szükségletek egydimenzióssá teszik s identitásunk alapját a bevásárlókosarunk képezi. Így kínálva a alternatívát a pesszimizmus helyett, egy korban, ahol ,,a vágy a vágyra vágyik".

Ratkó-gyerekek, abortusztilalom, CSOK és nagyszülői GYED - avagy családpolitika ´45-től napjainkig

Mennyi beleszólása van, lehet a kormánynak a családok életébe? Mi a biopolitika? Vajon a társadalom képes ˝újratermelni önmagát˝ egy hirtelen népességcsökkenés után? Mennyire van motiváló hatása a gyermekvállalásra a pénzbeli juttatásoknak? Milyen hosszú- és rövidtávú megoldások vannak a népesség csökkenése vagy növekedése érdekében? Ilyen és ehhez hasoló kérdésekre próbáljuk megtalálni a választ, miközben megismerjük a családpolitikai alapfogalmakat és a magyarországi intézkedéseket a második világháborútól napjainkig.

Előválasztás - kit, kicsodák, hogyan?

Magyarországon 2019-ben először került sor bármiféle előválasztásokra; ez sokak számára egy teljesen idegen koncepció, amiről még ellenzéki körökben is megoszlanak a vélemények. Az előadás célja, hogy megismerhessétek ezt az újonnan honosított ötletet, a technikai kérdésektől kezdve az itthoni előválasztás valódi menetéig. Ez volna a kitörési pont a töredezett magyar ellenzék számára? Meglátjuk.

Hatalom a nemzetközi rendben

Az előadás megkísérli bemutatni a hatalom fogalmát a nemzetközi rendszerben. A négy legnagyobb nemzetközi kapcsolatok iskolán (liberalizmus, realizmus, konstruktivizmus, neomarxizmus) keresztül áttekinti, hogy a hatalom milyen módokon jelenhet meg az államok között. Bemutatásara kerül a 20. század végén és a 21. század elején megfigyelhető tendencia, amelyben a korábbi hatalomfelfogás megváltozott.

Sárkányok és hűbériség - A Trónok harca politológus szemmel

Westeros egy fantasztikus világ, azonban szereplői valódi politikai rendszerekben élnek, és nap mint nap politikai és jogi dilemmákkal néznek szembe: Kiből lesz jó uralkodó? Kinek a legerősebb a trónigénye? Megszeghető-e az adott szó a jó érdekében?
Az előadás során megvizsgáljuk a képzeletbeli kontinens politikai rendszerét és társadalmát és összehasonlítjuk azt a középkori Európáéval. Olyan kérdésekre keresünk majd választ, a történet meghatározó eseményei alapján, minthogy hogyan függ össze a jó kormányzás és az erkölcsös kormányzás, vagy hogy hogyan hatnak a mágikus elemek a politikára.

Szocializmus 2019

Újra trendi a szocializmus, ezért beszélni fogunk róla. Van vajon szociáldemokrata jövő? - Szakmai szemmel, némi gazdaságtannal, és rengeteg robottal, akik helyettünk dolgoznak majd.

Asztrobiológia - Science fiction?

Van élet a Földön kívül? Megtelepedhet az ember valaha a bolygó légkörén túl? Mit nevezünk egyáltalán életnek, és hogyan kezdődhetett? Ez csak néhány azok közül a kérdések közül, amiket az asztrobiológia feltesz. A biológiának ez a fiatal ága olyan témákkal foglalkozik, amelyek nem is olyan régen még science fictionnek számítottak volna. Az előadás során arra próbálok rámutatni, hogy ami akkor fantasztikumnak tűnt, ma már korántsem az.

Bevezetés a geológiába

Ha elgondolkodtál már azon, mivel foglalkozhat egy geológus, de a válasz nem volt egyértelmű, ne ess kétségbe!
Nézz körül és máris egy tucat olyan tárgyat és anyagot látsz, aminek a múltban köze volt a geológiához. Lehet ez egy üvegpohár, műanyag doboz, vagy akár csak a csapból folyó víz, a tűzhelyen égő gáz.
Az előadáson megismerkedünk a geológia legfontosabb alaptörvényeivel, rész-tudományterületeivel. Mindeközben azt is megtudhatjátok, mit és miért tesz munkája során egy geológus.

A citromsavciklustól a budapesti nagykörútig

Hálózatok! A tudományok mindegyikében egyre aktuálisabbá válik a hálózatelmélet vívmányainak alkalmazása pl.: társadalomtudományok, informatika, biológia, de elég, ha azt mondom, ezáltal megérthetjük, miért van tömeg a 4-6-on. Én, és sok ismerősöm, középiskolában nem is tanult róla, pedig fontos lenne. Sokkal mélyebbé teszi a megértést és gyakran meg is könnyíti azt.
Az előadás elején általános fogalmakról tanulunk majd, utána pedig ezeket felhasználva értelmezünk bizonyos jelenségeket a biológiában és egyéb tudományterületeken.
[kapcsolódó terület: orvostudomány]

A hatodik kihalás

Az élet kialakulása óta eltelt félmilliárd évben ötször csökkent drámai módon a fajok száma, ezeket nevezzük az 5 nagy kihalásának. Manapság sokszor hallunk pusztuló életterekről, eltűnő fajokról; ha pedig hátrébb lépünk, úgy tűnhet, hogy a 'hatodik kihalás' korát éljük. Milyen szerepe lehet ebben az emberiségnek? Hogy okozhat kihalást az ember? Kik az áldozatok és mik a kiváltó okok? Hogyan vizsgálják ezt a kérdéskört? És ami fontos, mit tudunk tenni ellene?

A végtelenbe és tovább!

Már általános iskolában megismerkedtünk azzal, hogy végtelen sok szám van, hiszen minden számnál van eggyel nagyobb.
A 'végtelen' kicsit elvont fogalmával fogunk barátkozni ezen az órán, aminek célja, hogy kis ízelítőt adjon az emelt matematika tananyagából. Függvényeket vizsgálunk, megnézzük, hogy hogyan viselkednek a végtelenben, és mi az a határérték.

Az arc filozófiája

Mit látunk, ha valakinek az arcába nézünk? Mit rejt az arc, és mit mutat meg a másik emberből? Mire szólít fel? Hogyan lehetséges, hogy a mégannyira szeretett és ismert embereknek is nehéz lehet felidézni az arcát? Lévinas nyomán irodalmi szövegek és képek segítségével fogunk másságról, etikáról, identitásról beszélgetni.

Az időbeliség poétikája

Írni annyi, mint betűk emlékezetére bízni a mulandót. Kosztolányi írja, hogy "Ha nem lenne halál, nem lenne művészet sem." Hogyan dacol az irodalom az elmúlással, és hogyan önthető formába a mulandóság tudata, tapasztalata a szavak segítségével? Milyen jellemző toposzok kísérik az időbeliséget problematizáló szövegeket? A szemináriumon szoros szövegolvasással fogunk a halál, az elmúlás, az öregség, a gyász kérdésével foglalkozó szövegeket elemezni.

Kreatív Írás

Sokszor gondolják, hogy az íráshoz szükség van valamilyen különleges adottságra, hogy nem tanulható képesség. De valóban így van ez? A szeminárium során szó lesz a kreatív írás jótékony hatásairól, egyszerű írásgyakorlatokkal és játékokkal ismerkedünk, és talán az is bizonyítást nyer, hogy némi gyakorlással és elmélyüléssel bárki megtanulhatja ilyen módon kifejezni magát.

Tudomány vs áltudomány

Hol húzódik a határvonal a tudomány és az áltudomány között? Ha szeretnél arról gondolkodni, hogy milyen tulajdonságai vannak egy tudományos ágnak, akkor itt jó helyen jársz. A tulajdonságok megállapítása után átnézzük Kuhn paradigma elméletét, illetve Popper gondolatait a tudományos állítások kialakulásáról. Végül az egészet megkérdőjelezve felvetjük, hogy miért kéne tanulnunk homeopátiáról Feyerabend segítségével.

A divat, mint etikai kérdés - avagy a munkavédelmi előírások elviselhetetlen könnyűsége

Tudtad, hogy a világon a divatipar élen jár a környezetszennyezésben? A ruháink és egyéb divatcikkeink előállítása jelentős mennyiségű természeti és emberi erőforrást igényel.
Sokszor bele sem gondolunk, hogyan fordulhat elő egyáltalán, hogy a távoli országokban gyártott, legfrissebb divatot tükröző darabjaink annyiba kerülnek, amennyibe.
Milyen költségeket kell megfizetnünk azért, hogy olcsón vásárolhassunk, mégis divatosan öltözködhessünk? Pontosabban szólva: kinek kell megfizetnie ezt az árat?
Az előadás során megnézzük, mi lehet a jog szerepe egy olyan komplex, globális társadalmi probléma rendezésében, mint a fogyasztói társadalom (közelebbről a divatipar) környezetkárosító hatása és etikai aspektusai. Foglalkozni fogunk továbbá azzal, hogy mi köze ehhez az egészhez a feminizmusnak, illetve hogy milyen módon tehetjük környezetbarátabbá és etikusabbá a fogyasztási szokásainkat a mindennapokban.
[kapcsolódó terület: társadalomtudományok]

Antidiszkrimináció - az egyenlő bánásmód követelménye a foglalkoztatás területén

Olvastál már olyan álláshirdetést, amelyben "fiatal, csinos hölgyet keresnek pultosi munkakörbe"? Ez vajon problémás vagy indokolható? Érdekel, milyen területeken kötelez minket a magyar jogalkotó az egyenlő bánásmód követelményének betartására?

Az előadás során konkrét álláshirdetések nyomán megvizsgáljuk, milyen esetekben, jogviszonyokban mérvadó az antidiszkrimináció követelménye, kihez fordulhatunk, ha diszkriminációt tapasztalunk, illetve milyen kimentési (védekezési) lehetőségek állnak a diszkriminációval "vádolt" szereplő rendelkezésére.

Magyarország és az Európai Unió

Az európai integrációt háborús konfliktusok megelőzésének célja hívta életre, ám mára az együttműködés jelentősen meghaladta a kezdeti mértéket. Az Európai Unió gazdasági, politikai és kulturális közösséggé vált, amely regionális politikája mellett alkotmányos funkciót is betölt – az előadás e két oldalnak a Magyarország vonatkozásában releváns aspektusait szeretné bemutatni.

Ha érdekel, hogy hogyan veszünk részt az uniós döntéshozatalban, kicsoda Judith Sargentini és mi köze van az általa készített jelentésnek és a hetedik cikkely szerinti eljárásnak Magyarország uniós pozíciójához, mik azok az uniós források és honnan származnak, illetve, hogy kicsoda Jean-Claude Juncker és miért mosolyog ránk olykor az óriásplakátokról, akkor gyere el az előadásra!
[kapcsolódó terület: politológia]