Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület

A Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület a fiatalok pályaválasztásában a segíteni kívánó, egyetemista és frissdiplomás tagokból álló civil szervezet. A tevékenységünk alapját adó Nyári Egyetem (jelenlegi nevén Középiskolások Szabadegyeteme) ötlete 2009-ben vetődött fel.

Az ötletgazdák az Illyés Sándor Szakkollégium és a Bibó István Szakkollégium hallgatói voltak. A cél egy olyan nyári tábor megszervezése volt, amely a gimnazista (9-12-es) korosztály számára – a kellemes nyári időtöltésen túl – tartalmas, a mindennapokban is hasznos szakmai ismeretek elsajátítását teszi lehetővé az egyetemisták által lefedett tudományterületek (például: jog, politológia, pszichológia, pedagógia, gyógypedagógia, szociológia, társadalom- és mérnöktudományok) főbb és praktikusabb momentumainak megismerésével.tábor

A kezdeti 15 fős táborozói létszám az évek során közel megnégyszereződött, ezt pedig a táboroztató egyetemista önkéntesek számának bővülése kísérte: A szakkollégiumi alapokon túllépve immár nyolc egyetem különféle képzéseinek hallgatói segítik a középiskolások pályaorientációját. A Szabadegyetem időközben egy nyári táborból sokrétű, az egész év során programokat tartó szervezetté vált, így 2015-ben hivatalosan is megalakult a Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület.

Az egyesület fő tevékenységi köre az ifjúságügyben megvalósított tehetséggondozás, oktatás-nevelés, pályaorientáció, valamint kortárs támogatás elősegítése középiskolásoknak meghirdetett nyári tábor és járulékos tanévközi programok útján. A multidiszciplinaritás jegyében tudományos ismeretterjesztő programokat valósítunk meg, amelyek a résztvevők szabadidejének tartalmas és hasznos eltöltését szolgálják. Tevékenységeink gerince a középiskolás résztvevők szakmai horizontjának szélesítése, az átgondolt pályaválasztás támogatása mellett.

Fejlődésünk következő stációjaként 2018 márciusában a Középiskolások Szabadegyeteme Egyesült jogosulttá vált az 1%-os felajánlások fogadására is. Tevékenységünk így a következő adatok megadásával támogatható az adóbevallásokban.

Név: Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület
Adószám: 18647945-1-43
Székhely: 1183 Budapest, Czuczor Gergely u. 3.