Időgazdálkodás és stresszkezelés

Az egyetem gyakran nagy változást jelent a középiskola után: a flexibilisebb órarend miatt a mi kezünkbe kerül saját időbeosztásunk, a vizsgák, ZH-k és beadandók gyakran sokkal többet várnak el, mint a gimnáziumi dolgozatok, vagy akár érettségi vizsgák. Hogy sikeresen helyt álljunk, meg kell találni az egyensúlyt: megtervezni, mikor és mennyit tanulunk, kitapasztalni, mik azok a tevékenységek, amik feltöltenek. Ebben próbálunk segítséget nyújtani ezen a workshopon: rendhagyó módon mutatjuk be és segítjük interaktív gyakorlatokkal a helyes időbeosztást és stresszkezelést.

Kutatásmódszertan, kutatástervezés

Az egyes tudományterületek kutatásaihoz más és más módszerekkel érdemes közelíteni. A társadalomtudományos kutatások egy részében nagyobb szerepet kap például a statisztikai elemzés, a természettudományok területén komoly jelentősége van a kísérleteknek, míg a humán tudományok esetében leggyakrabban írásos művek elemzésére támaszkodunk. Attól függően, hogy az egyes egyetemi szakokon ezek közül melyekre lesz a legnagyobb szükség, sávosított, kis csoportos workshopokat szervezünk, ahol elmélyedünk a különböző tudományterületek kutatási módszereiben, valamint kutatástervezési stratégiáiban.

A munka világa

Mind a pályaválasztás megkezdésekor, mind az egyetemi évek alatt sokszor merül fel a kérdés: mi lesz velünk a diploma után? Ezen a workshopon első kézből kaphatsz tippeket az online munkakereső portálokról, az önéletrajzírásról, valamint a tudatos karriertervezésről általában.
Ha most azt gondolod, “mi szükségem ezekre a készségekre, ha még az egyetemet sem kezdtem el?”, íme a válasz: gyakran a diákszervezetek, gyakornoki munkák, sőt, egyetemen belüli lehetőségek is olyan lépcsőkkel kezdődnek, mint egy önéletrajz leadása vagy egy szóbeli interjún való részvétel. Gyere el, hogy ne ott helyben szembesülj ezek nehézségeivel!

Prezentációkészítés és előadástechnika

Az egyetemi évek során számos olyan helyzetbe kerülhetünk, amikor valamilyen formában előadást kell tartanunk - gondoljunk akár az órai kiselőadásokra vagy a komolyabb szakmai megmérettetésekre (versenyek, konferenciák). Ilyen szituációkban mind a meggyőző előadói kiállás, mind az érthető, szemléletes prezentáció rendkívül fontos. Azonban semmi ok az aggodalomra: ezek mind tanulható, gyakorolható dolgok! Ennek érdekében átnézzük a retorika alapfogalmait, majd külön szót ejtünk arról, hogyan lehet olyan prezentációt összerakni, ami mindenki figyelmét megragadja.

Vitakurzus

Az érdekérvényesítés fontos eleme a pontos, tiszta érvelés és a higgadt, tárgyilagos mérlegelésre való képesség. Ennél fogva vitatkozási, érvelési készségekre foglalkozástól függetlenül számos élethelyzetben szükség van. A Vitaszeminárium során egy interaktív workshop keretében érveléstechnikai alapismereteket sajátíthattok el, valamint kipróbálhatjátok magatokat különböző témák mentén szervezett, szimulált vitaszituációkban.