Fenyvesi Balázs - Szociológia alapképzés


Sziasztok!

Fenyvesi Balázsnak hívnak, harmadéves szociológus alapszakos hallgató vagyok az ELTE Társadalomtudományi Karán. Négyéves táborozói múltat követően ez lesz a harmadik évem szervezőként. Idén is izgatottan várom a következő tábort. Szabadidőmben szívesen teszek hosszú sétákat és olvasok szépirodalmat, de a szakirodalmat is érdeklődéssel forgatom. Közel állnak hozzám a társadalomtudományok kritikai perspektívái, a táborban is hasonló témákban hallgathattok tőlem előadásokat. Bármikor kapható vagyok az elvont témákról való elmélkedésre, de bármivel forduljatok hozzám bizalommal!

Kührner László - CEU Comparative Constitutional Law LLM képzés


Sziasztok!

Laci vagyok, 2021-ben végeztem az ELTE ÁJK jogász képzésén, valamint a Bibó István Szakkollégiumban. Jelenleg a CEU-n hallgatok összehasonlító alkotmányjogot és az ELTE ÁJK-n vagyok doktorandusz hallgató. Két éve vagyok tagja a Szabadegyetem csapatának és a tábori újság szerkesztőségének. Az elmúlt években igyekeztem minél több helyen és szerepben kipróbálni magam, hogy el tudjam dönteni mi leszek ha nagy leszek. Ennek köszönhetően nagyon sok információt és tapasztalatot sikerült begyűjtenem, sőt egy rövid időre még a BTK-n is megfordultam. Bármilyen kérdés esetén, legyen az a képzéssel, elhelyezkedéssel, külföldi lehetőségekkel kapcsolatos szívesen állok a táborozók rendelkezésére.

Kökény Martina - Közgazdálkodás és közpolitika MSc, végzett

Sziasztok!

Kökény Martina vagyok, közgazdálkodás és közpolitika mesterszakon végeztem a Budapesti Corvinus Egyetemen 2020 nyarán. Azt megelőzően az ELTE Társadalomtudományi Karára és az Informatikai Karára is jártam. Ez idő alatt az Eötvös József Collegium tagja is voltam, mely nagyon sokat jelent nekem mind a mai napig. A tehetség, az elhivatottság, egymás tisztelete és támogatása mind jellemző ezen szakmai és baráti közösségre, mely formálta személyiségemet. Az aktív szakkollégista státuszom megszűnésével csökkentek az egyetem melletti tevékenységeim, és nagyon hamar elkezdtem érezni az értékteremtés hiányát. Úgy érzem, a KÖSZÉ-ben találtam meg azt, amit keresek. Szervezői tevékenységemmel 2,5 éven keresztül igyekeztem hozzájárulni azokhoz a pályaválasztási döntésekhez, melyeket a táborainkban részt vevő középiskolások meghoznak, ezáltal segítve és támogatva őket. Jelenleg már nem aktív tagként, de továbbra is igyekszem támogatni a Szabadegyetem közösségét. A táborokban főként gazdaság- és társadalomtudományi előadásokat hallhattatok tőlem. Nem kizárt, hogy vendégelőadóként újra találkozunk!

Markó Ábel - Geológus


Sziasztok!

Ábel vagyok, az ELTE Természettudományi Karán végeztem geológusként, miután egy évet Berlinben tanultam Erasmus-hallgatóként a Freie Universität-en, illetve töltöttem szakmai gyakorlatot a potsdami Német Földtani Kutatóintézetben. Jelenleg szintén az ELTÉ-n, a Földtudományi Doktori Iskola PhD hallgatója vagyok. Két főszervezői év után a gazdasági stábba visszavonulva tengetem mindennapjaimat, korábbi szervezői és 3 táborozói évemmel együtt immár - ijesztő kimondani - a tizedik Szabadegyetemes idényemet töltve. Táborozói éveimben a nyárnak e hete (az élvezetes közösségi rész mellett) úgy tudott számomra újra és újra különböző témákban érdekes szakmai programot nyújtani, hogy azok nagy többségben távol estek a később választott szakomtól. Geológusként most is a szervezők természettudományos irányultsággal megáldott kisebbségéhez tartozom, de remélem ezáltal sikerül még tovább tágítani a Szabadegyetem széles szakmai spektrumát, így tőlem a táborban főleg alkalmazott földtan lehetőségeiről hallhattok előadásokat. Saját tapasztalat alapján (is) javaslom, hogy amennyiben az érdeklődési körötök és az általunk érintett területek halmazainak bármekkora közös része van, jelentkezzetek, nem fogjátok megbánni!

Csizmadia Kinga - Magyar-francia osztatlan tanáriképzés, VI. évfolyam


Sziasztok!

Csizmadia Kinga vagyok, az ELTE magyar-francia tanárszakos hallgatója, az Eötvös Collegium tagja, immár hatodik éve szervező. A táborban elsősorban filozófia és irodalom előadásokat hallhattok tőlem. Szívesen beszélek pályaválasztásról, önkéntességről, Erasmusról (Párizsban tanultam négy hónapig), tanárképzésről. A táborban a szakmai programok egyik felelőse vagyok, a csapatvezetés és a mentorálás a hozzám leginkább közel álló aspektusai a Szabadegyetemnek.

Laczkovich Anna - Nemzetközi tanulmányok BA, Szociológia MA, ELTE TáTK


Sziasztok!

Anna vagyok, és a Budapesti Corvinus Egyetemen, Nemzetközi tanulmányok alapszakon tanulok. E mellett a Rajk Szakkollégium tagja vagyok, lassan már három éve. A pályaválasztás során igen tanácstalan voltam, nehezen döntöttem el, hogy mit is szeretnék tanulni. Ez az alapszak, kiegészítve egy erasmusos félévvel, amit Franciaországban, a Sciences Po-n töltöttem, illetve a Rajkban szerzett szakmai tapasztalataim segítettek abban, hogy viszonylag tág rálátásom legyen úgy általában a társadalomtudományokra, és megtaláljam azt, ami igazán érdekel. Ez elsősorban a társadalomtudományok elméleti síkjára terjed ki, például nagyon szeretek a társadalomról politikai filozófiai szemszögből beszélgetni és gondolkodni. E mellett viszont különösen érdeklődöm a magyar helyzet és társadalom iránt, így remélhetőleg szeptembertől tanulmányaimat az ELTE szociológia mesterszakán folytatom tanulmányaim. Az nt-s tapasztalatok megerősítették bennem a társadalomtudományok felé való érdeklődésem, de szerettem volna mélyebben megismerkedni a társadalmi egyenlőtlenségekkel és az ehhez kapcsolódó társadalmi problémákkal, lehetséges megoldásokkal. Így esett a választásom a szoc mesterre. Szívesen társalgok a globális, illetve a hazai társadalom égető problémáiról, szépirodalomról vagy sorozatokról és filmekről is. Ha bármi kérdésetek lenne, vagy tanácstalanok vagytok a továbbtanulással kapcsolatban, esetleg érdekel a szakkollégiumok világa, forduljatok hozzám bizalommal! 🙂

Medvegy Anna - Biológia


Medvegy Anna vagyok, harmadik éve szervező. Ugyancsak harmadik éve koptatom az ELTE padját, biológia szakon. Jelen pillanatban a mikrobiológia felé húz a szívem, ezzel is foglalkozom, jelenlegi kutatásom az extremofil mikroorganizmusokra fókuszál, de a távlati célom, hogy asztrobiológiát tanulhassak, és ilyen területen helyezkedhessek el. Ennek megfelelően kis korom óta rajongok az űrkutatásért, és a mai napig követem az új híreket, lecsapva a lehetőségre, ha bármi újat tanulhatok, és közelebb kerülhetek a témához.
Tagja vagyok a Bolyai szakkollégiumnak, és az egyetem megkezdése óta önkénteskedem az ELTE Biológiai és Paleontológiai gyűjteményében. Emellett írok, karatézom, éneklek, blogot vezetek... szinte bármiről szívesen beszélgetek, akár a biológiáról, akár az egyetemi életről, akár egy, a múlt héten kijött sorozatrészről. Ha kérdésetek van, a táborban bármikor kereshettek.

Fekete Mátyás - Kereskedelem és marketing


Kereskedelem és Marketing szakos hallgatóként a Szabadegyetemes szervezők kicsi, de annál lelkesebb Corvinusos csapatát erősítem. Idén ötödszörre térek vissza a táborba, másodjára mint szervező, mégis ugyanolyan izgalommal várom ezt a hetet, mint a legeslegelsőt.
Nagyon remélem, hogy nektek is olyan meghatározó lesz a tábor, mint amilyennek én éltem meg, tele élménnyel, tartalmas beszélgetésekkel, amire mindig örömmel fogtok emlékezni. Az elmúlt négy tábor alatt olyan értékes kapcsolatok, barátokat szereztem, amik mára pótolhatatlanná nőtték ki magukat, kívánom, hogy ti is éljetek át hasonlót!
Bátran keressetek, ha van kedvetek beszélgetni filmekről, zenéről, elnyomni a "bukott diákot" a tábortűznél, vagy elmerülni a reklámok és marketing világában!

Bauer Fati - Gyerekorvos rezidens


Sziasztok! Fati vagyok, veterán szabadegyetemista és közösségi stábos
szervező, két táborozói és öt szervezői év van mögöttem. Fanatikus vagyok, szerintem a Szabadegyetem egy leírhatatlanul fontos és klassz lehetőség akár a szakmai jövőd szempontjából, akár emberileg és önismeretileg, erről akármeddig tudok mesélni.
2019-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, ezév októberétől gyermekorvos rezidensként dolgozom egy budapesti újszülött-intenzív osztályon.
A tábori előadásaim során igyekszem érdekes és hasznos témákat
megragadni, mint az elsősegély nyújtás, divatdiéták, vagy a kábítószerek hatásai, de szívboncolásnál is találkozhatunk.
Remélem sokáig lesz még része az életemnek a Szabadegyetem, és mondhatom, hogy "ott tali!"  😉

Juhász Vanessza - Kommunikáció- és médiatudomány mesterszak


Sziasztok! Juhász Vanessza vagyok, a BME Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakos hallgatója vagyok. Alapdiplomámat az ELTE ÁJK Politológia szakán végeztem, de tagja vagyok a Bibó István Szakkollégiumnak is. A tanulmányaimon belül nagyon érdekel a politikai kommunikáció és érveléstechnika, de szívesen foglalkozom marketinggel is. Már negyedik éve vagyok Köszés, a táborok során pedig főleg politikatudományi előadásokat tartottam, de egyetlen komosként a csapatban tárgyalástechnikát is hallhattak már tőlem a résztvevők. 🙂

Páll Gábor - Interkulturális pedagógia és pszichológia mesterszakos hallgató


Páll Gábor vagyok, az ELTE PPK pedagógia alapszakán végeztem, emellett interkulturális pszichológia és pedagógia mesterképzésen abszolváltam (tehát csak a szakdoga hiányzik). Imádom a szakterületemet, a nevelés és oktatás elméleti hátterével szabadidőmben is sokat foglalkozom. Már középsulis koromban felismertem, hogy az oktatási rendszerekkel sok probléma van, és életcélom, hogy valamilyen változást segítsek elő ezen a területen. Például minden gyerek szeressen iskolába járni. Álmaim közé tartozik egy (vagy több) olyan iskola létrehozása, ahol a gyerekek szabadon, csak azt tanulnak, amit igazán szeretnének, és a szabályok meghozatalában a tanárokkal közösen munkálkodnak. Rendkívül érdekelnek a kultúrával, erőszakmentességgel, sztereotípiákkal kapcsolatos kérdések is, sokat tájékozódom gender és feminizmus témakörökben. Ezek mellett facebook-függő vagyok és blogot is írok (letsdosthg.blog.hu) különböző közéleti, hétköznapi, politikai témákban (mostanában ritkábban). Hobbim a macskasimogatás, 5ritmus mozgásmeditáció, sorozatok (pl. Black Mirror, Trónok Harca) és filmek (bármilyen Christopher Nolan) nézése, és olvasás (Verne, Ken Follett stb.). És szeretek beszélgetni mindenről, ami fontos az életben (a „smalltalkokat” igyekszem elkerülni).

Üllei Kovács Zsuzsi - Pszichológia mesterszakos hallgató


Sziasztok! Zsuzsi vagyok, régi táborozó és immáron ötödik alkalommal szervező is. Különös és hálás szerepben vehetek így hát részt a táborban, hiszen megtapasztaltam már a táborozó és szervezői létet is az évek során.

Az Illyés Sándor Szakkollégium tagja voltam, egyben negyedik évemet végzem az ELTE-n, pszichológia szakon. Jelenleg éppen Hollandiában, a Leideni Egyetemen tanulok, ahol leginkább a fejlődéspszichológia és gyermek neuropszichológia tölti ki a napjaimat. A táborral kapcsolatban főleg a kommunikációs ügyekben tevékenykedem, de hallhattok majd tőlem előadást is a fent említett témákban és nyugodtan keressetek akkor is, ha a külföldi tanulás iránt érdeklődtök. És semmiképp ne hagyjátok ki a nyár legjobb hetét!!

Havasi Eszter - Jogász osztatlan szakos hallgató


Sziasztok! Havasi Eszter vagyok, az ELTE jogi karának ötödéves joghallgatója és a Bibó István Szakkollégium tagja. Az idei a negyedik év, amikor a Szabadegyetem szervezői csapatát erősítem és olyan előadásokkal készülök, amik remélhetőleg közelebb hozzák számotokra a közjog sokszor elvontnak tűnő világát. Az érdeklődésem középpontjában az alkotmányjog áll, így hallhattok tőlem a mindannyiunkat megillető emberi jogokról és alapvető szabadságokról, az államszervezet felépítéséről, és arról, hányadán is áll az egyén az „állambácsival” szemben, valamint hogy egyszerű állampolgárként milyen eszközökkel szólhatunk bele az ország életébe; mindezeken túl a pedig büntetőjog és a kriminológia témaköre sem áll távol tőlem.

Persze a nyári szünet nem szólhat csupa law & order-ről: a Szabadegyetem a nyaram egyik legjobb hete, rengeteg csapatjátékkal, közös éneklésekkel, összetartó közösséggel és páratlan hangulattal… Ha hasonló élményekre vágysz, itt a helyed, találkozzunk a táborban!

Kuti Beáta - Jogász osztatlan szakos hallgató


A Szabadegyetemről én is először gimnazistaként szereztem tudomást. Már akkor feltűnt, hogy ez egy egyedülálló lehetőség, ami a kellemes nyári időtöltésen túl tartalmas és hasznos szakmai ismeretek elsajátítását teszi lehetővé az egyetemi fakultások által lefedett tudományterületeken. A továbbtanulási cél beazonosításán kívül még bepillantást is enged a gimnáziumot elhagyó diákok számára a pezsgő egyetemi életformába. Elsőéves jogászhallgatóként nyertem felvételt a méltán híres és nagy múlttal rendelkező Bibó István Szakkollégiumba. Mivel gimnáziumi tanulmányaim lezártával továbbra is életem részének tartom az irodalmat, és tudásomat tovább szeretném adni a fiatalabb generációnak, tanítottam az ELTE Felvételi Előkészítő Bizottságában egy évet. Majd ide, a Középiskolások Szabadegyetemébe jelentkeztem, ahol már második éve segítem a szervezetet szervezőként és előadóként. A nyár végétől pedig Erasmus ösztöndíjjal fél évig Finnországban folytatom tanulmányaimat. A jogterületeken belüli orientációmat tekintve az ügyészi és a büntető bírói karrier felé kacsingatok, ezért előadóként főleg büntetőjoggal, jogbölcselettel (jog-és társadalomelmélettel, különös tekintettel a jog és irodalom irányzatára), és alkotmányjoggal foglalkozó óráimon ismerkedhettek meg velem.

Baranya Dániel- Politológus, nemzetközi kapcsolatok szakértő


Sziasztok! Én a tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem politikatudomány alapszakán, majd a Közép-európai Egyetem International Relations and European Studies mesterképzésén végeztem, illetve egy éven keresztül az Institut d'Études Politiques de Paris kurzusait hallgathattam Erasmus-ösztöndíjasként. Voltam már fordító, a Bibó István Szakkollégium Politikatudományi Műhelyének nevelőtanára, egy tanéven keresztül a Közép-Európai Egyetem Human RightS Initiative egységénél emberi jogokkal kapcsolatos rendezvények szervezője, valamint magyar civil szervezetekkel való kapcsolattartó és önkéntesek koordinátora, jelenleg pedig az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalában dolgozom. Ezek alapján talán úgy tűnhet, hogy még nem igazán sikerült eldöntenem, milyen irányba is szeretnék haladni (igazából ez így is van, de szerintem az mindig gyanús, ha valamiben túl biztos az ember); egy valami azért stabil pont marad: mindig is elkötelezett rajongója leszek a szabadegyetemnek, melyben eddig egy alkalmat leszámítva minden évben részt vehettem. Tőlem egy sor politikatudományi, illetve nemzetközi kapcsolatok témájú kurzusra számíthattok, ezzel párhuzamosan pedig az elsődleges célom a tábor során, hogy minél többet beszéljetek, érveljetek és vitatkozzatok.

Földes Tamás Andrei - Viselkedéselemző, Mérnök-informatikus


Vágjunk a közepébe. Másodéves pszichológia alapszakos/első éves informatikus alapszakos korom óta rajongok a táborért. Az érdeklődési területeim bizonyos értelemben a két tudományterület határán találhatóak: döntéshozatal és ítéletalkotás, logika, statisztikus gondolkodás, emlékezeti és kognitív torzítások, intelligencia. Ezekkel mind lehet találkozni az egyetemek többségén, de nem úgy mint nálunk. Küldetésemnek tartom, hogy felkeltsem az érdeklődéseteket a megismeréstudomány, a programozás és legfőképpen a kísérletezés iránt. Kísérletezni jó dolog!

Judik Zsófi - Matematika-angol osztatlan tanárszakos hallgató


Sziasztok! Az ELTE matematika-angol tanárszakán tanulok, az egyetem elvégzése után középiskolai tanár leszek. Legszívesebben nyolcosztályos gimnáziumban tanítanék majd matematikát angolul és magyarul, illetve angol nyelvet. 2012 óta vagyok az Illyés Sándor Szakkollégium tagja, ahol a segítői profilt választottam.

Az angol nyelvű matektanításon kívül érdekelnek még azok a pedagógiai módszerek, amelyekkel színesebbé tehetem a tanórákat és építeni tudom az osztályközösséget. Mostanában különösen foglalkoztatnak a kommunikációs technikák, a fejlesztőpedagógia, a kultúrák közötti kommunikáció és elkezdtem jelnyelvet is tanulni.

Tizedikesként jelentkeztem először a Szabadegyetemre, és negyedik éve vagyok a szervező csapatban. A táborok és az ott megismert emberek is nagy hatással voltak a későbbi pályaválasztásomra. Az óráimon főleg olyan geometriai példákkal, megközelítésekkel, valamint valóságközeli és modellezési feladatokkal foglalkozunk majd, amelyek eltérnek az átlagos középiskolai tananyagtól.

dr. Kecsmárik Viktor - Jogász


Kecsmárik Viktor vagyok, a szervezőgárda egyik, már diplomás (jogász) tagja. Egyetemi éveimet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán töltöttem, miközben pedig a Bibó István Szakkollégium tagja is voltam 4 éven keresztül. Érdeklődésem elsősorban a büntetőjog és az adójog, illetve a pénzügyi piac jogának területére terjed ki. Be kell valljam, az első tábor alkalmával kicsit kétkedve segédkeztem a szervezésben és igen ambivalens érzésekkel érkeztem Tatára; maga a tábor azonban minden elképzelésemet felülmúlta. Azóta már a hetedik táboromra készülök: magam mögött tudhatok rengeteg felejthetetlen élményt, új barátokkal lettem gazdagabb és nagyon utálnám magam, ha minderről lemondtam volna kezdeti pesszimizmusom miatt. A táborban hallhattok tőlem majd az irodalom és a jog kapcsolatáról, emberi jogokról, büntetőjogról és a jogalkalmazás elméleti és gyakorlati kérdéseiről. Emellett bármikor kapható vagyok jóízű beszélgetésekre, kisebb-nagyobb túrákra és öhönfőzésre is 🙂

Varga Juló - Neveléstudomány mesterszakos hallgató


Sziasztok! Juló vagyok, andragógia alap- és neveléstudomány mesterszakot végeztem az ELTE-n, jelenleg Londonban élek és a UCL Institute of Education-ön folytatom a tanulmányaimat. Kutatási területem a felsőoktatás világa és ehhez kapcsolódóan kifejezetten fontosnak tartom a pályaválasztás kérdését. A Középiskolások Szabadegyetemének szervezésében már a kezdetektől igyekszem részt venni, idén a szakmai programok megszervezéséért felelős stáb tagja vagyok, mi dolgozunk azért, hogy minél többféle és minél érdekesebb előadást tarthassunk nektek. Találkozunk a táborban!

Pintér Dius - Pszichológia mesterszakos hallgató


Sziasztok! Dius vagyok, elsőéves klinikai és egészségpszichológia mesterképzéses hallgató és régi motoros szabadegyetemes. Találkozhattok velem, ha szeretnétek a pszichiátriai zavarokról és terápiájukról, vagy a szerfüggőségekről hallani, vagy ha az érdekel titeket, mégis hogy kerül egy pszichológus az egészség- vagy az igazságügy világába. Életem eddigi egyik legmeghatározóbb élménye volt egy évig au pairként együtt élni egy dán családdal Angliában; szeretem a kihívásokat, a természetet, a nagy kérdéseken való töprengést és mindig kapható vagyok egy jó beszélgetésre. :).

dr. Milánkovich Andris - Jogász, doktorandusz


Milánkovich András vagyok, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves jogász hallgatója, 2010 óta a Bibó István Szakkollégium tagja. Az idei már a harmadik – és Veletek biztosan a legjobb – táborom lesz, amelynek egyúttal társ-főszervezője (aka. rektorhelyettese) is vagyok. Szervezési kérdésekben tehát mindenképp találkoztok majd velem. A jog világában a közjog, ezen belül is elsősorban az alkotmányjog és a közigazgatási jog területén mozgok, de a táborban emellett büntetőjogi és általános jogi témákról is hallhattok tőlem. A gyakorlati problémák mellett szívesen foglalkozom elméleti és tudományos kérdésekkel is. A tábor célját és értelmét kettősnek látom. Az egyik a szórakozás, amiből a nyári átlagnál itt csak sokkal többet kaphattok – tehát megéri. A másik az egyetemi életbe és egyes tudományterületekbe való betekintés, ami (úgy tapasztalom) iszonyú hasznos az érettségi előtt állóknak és már előre rengeteget segít a pályaválasztás telén – tehát megéri. Minderre pedig nem szürke falak és ősz professzorok, hanem a saját kortársaitok között van lehetőség. Tehát triplán is megéri.

Pósch Krisztián - Szociálpszichológus, doktorandusz


Pósch Krisztián vagyok, szociálpszichológus, a London School of Economics Társadalomtudományok módszertana
tanszékének doktorjelöltje. Fő kutatási területem a jog és politikai pszichológia, de a kutatásmódszertan, statisztika és a tudományfilozófia is az érdeklődéseim közé tartozik. A kezdetektől részt vettem a Szabadegyetem szervezésében, a mostani lesz a hetedik táborom, egy olyan hét, ami nélkül nem is tudnám elképzelni a nyaramat. Számomra a legnagyobb élményt az jelenti a táborban, hogy évről-évre olyan izgalmas, intelligens és kreatív elmékkel találkozhatok, akik soha egy pillanatra nem hagynak unatkozni, legyen szó szemináriumról, csapatjátékról vagy torokfájásig való éneklésről.