Szervezők


Fabrinczius Zorán György - Mechatronikai mérnöki alapszak, III. évfolyam


Sziasztok!

Zorán vagyok a BME mechatronikai mérnöki alapszakján tanulok. 4 évig voltam táborozó és amint megtudtam, hogy egyetemistaként is részt lehet venni a táborban azonnal jelentkeztem. Ebből is ki lehet találni, hogy a Kösze nagy része volt a nyaraimnak és a társaság év közben is mindig megmaradt. Alig várom, hogy mind új mind régi táborozókkal megismertessem a területem és továbbadjam nekik azt, ami miatt számomra ennyit jelent a tábor.
Érdeklődéseim mindenre is kiterjednek, jelenleg főleg rendezvényszervezéssel foglalkozom, tagja is vagyok a Kari Rendezvény Bizottságnak és még sok más öntevékeny kört kipróbáltam az egyetemen.
Tekintetbe véve, hogy majdnem a Corvinuson kötöttem ki és gazdasági stábtag vagyok a gazdaság is nagyon érdekel, és a crypto mint ennek fúziója a területemmel az egyik kedvenc témám. Emellett imádom a könyveket minden mennyiségben.

Kincses Eszti - Matematika BSc, diplomásSziasztok!

Eszti vagyok, tavaly diplomáztam az ELTE TTK-n matematikából, így szívesen megosztom a tapasztalatimat a természettudományi alapképzésekről, a csodáiról és a kihívásairól egyaránt. Azóta több mesterképzést próbáltam már, de egyiket sem találtam az igazinak, így én is keresem még az utamat, jövőmet. A keresgélés mellett dolgozom és olaszul tanulok.

Táborozóként egyszer voltam a Köszében, és ez a harmadik évem szervezőként. Ez idő alatt a Köszét teljesen a szívembe zártam, és remélem sok évig leszek még a csapat tagja, és azt is, hogy nektek is olyan jó élmény lesz a tábor, amilyen nekem volt.
Igyekszem mindenhez pozitívan állni, emiatt a mosolygás kezd a védjegyemmé válni. Amiket a legjobban szeretek az a húsleves, a magas hegyek, és a kutyuskák. Ezek bármikor boldoggá és nyugodttá tesznek.
Találjatok majd meg a táborban egy vicces kutyás videóval! ❤️


Dorogi Dézi - Stábvezető - Orvosi diagnosztiai analítikus - optometria, I. évfolyamÜdv mindenkinek!

Dézi vagyok, a Semmelweisen tanulok az Egészségtudományi Karon orvosi diagnosztikai analitika szakon optometria specializációt. Szívesen mesélek a szakomról, mert van egy olyan érzésem, hogy nagyon kevesen tudják, mit is csinál egy optometrista. Levelezőn végzem az egyetemet, ennek a működése szintén kevesek által ismert tapasztalataim szerint. Az érdeklődésem széles körű, szóval elég valószínűnek tartom, hogy fogunk találni közös témát, de ha mégsem, bármikor örömmel tanulok új dolgokat és ismerek meg új embereket. Mindig igyszekszem a dolgok pozitív oldalát nézni, még ha nem is olyan egyszerű, ebben egész jó gyakorlatot is szereztem. Igyekszem mindenkihez kedvesen és ugyan azzal az elfogadással fordulni, ami szerintem mindenkit megillet. A KÖSZE nekem táborozókent rengeteg mindent adott: különleges embereket ismerhettem meg, új barátokat szerezhettem, megtudtam milyen egy igazán csodálatos közösséghez tartozni, mérhetetlen mennyiségű szeretet kaptam, sok színes élménnyel gazdagodtam, és meglepően hasznos dolgokat tanultam. Most hogy szervező lettem, remélem, hogy nektek is egy fantasztikus élmény lesz a tábor, én mindenképpen ezen fogok dolgozni.

Sárkány Soma - Stábvezető - Politikatudomány MA, II. évfolyamSoma vagyok, az ELTE politológushallgatója és a Bibó István Szakkollégium tagja. Emellett tagja vagyok a Politológus Műhely nevű öntevékeny hallgatói szervezetnek, és még jó pár különböző módon veszek részt az egyetemi közéletben. A politikatudomány széles körével foglalkozom, korábbi előadásaim során például a magyar és az amerikai választások izgalmait, a demokrácia kihívásait, de sci-fi és fantasy világok politikai működését is bemutattam.
Az idei lesz a hetedik évem szervezőként, korábban három évig táborozóként vettem részt a Szabadegyetemen. Nagyon sokat jelent számomra a KöSze, ugyanis itt találkoztam először a politológiával, és egy nagyszerű közösség tagjává válhattam, új barátságokkal és fantasztikus gondolkodású emberekkel. Elsőéves egyetemistaként elhatároztam, hogy én is segíteni szeretném a középiskolásokat a pályaválasztásban, és azóta is minden évben izgatottan várom a tábort. Főleg a közösségi programok, különösen a konspirációs játék és a kviddics megszervezésével foglalkozom, idén pedig stábot is vezetek, de korábban egy évig a táborok egyik főszervezője is voltam.
Ha bármilyen kérdésetek lesz a szakjaimmal, a szakkolival, vagy a fent említett témák bármelyikével kapcsolatban, esetleg csak beszélgetnétek valakivel, vagy csak még egy ember kéne a társasozáshoz, mindig a rendelkezésetekre állok! 😉

Hegedűs András - BME VIK Mérnökinformatika MSc, I. évfolyamHello there!

Hegedűs András vagyok, a BME VIK Mérnök-informatikus mesterképzésén veszek részt, már több, mint 4 éve koptatom a billentyűzetet a Műegyetemen. Főspecializációm az Adatelemzés és Mesterséges Intelligencia nevet viseli, mellékspecializációmnak pedig a Kritikus Rendszereket vettem fel. Korábbi lakhelyem a Schönherz Zoltán Kollégium volt, amelynek pezsgő közösségi életének sok élményt és tapasztalatot köszönhetek, legyen szó a Simonyi Szakkollégium képzéseiről, a Senior rend által szervezett programokról vagy a Schönherz Qpáról. 2023 őszétől pedig a Társadalomelméleti Kollégium tagja lettem, hogy rám ragadjon egy kis kritikai tudás is. 🙂
A rendszertervezés mellett a rendszerkritikus attitűd is közel áll hozzám, törekszem arra, hogy a mérnökök között csökkentsem a szakbarbárok számát, szabadidőmben a Kösze mellett aktivista vagyok. Párhuzamosan bővítem az ismereteimet, hogy az életünket érintő beszélgetések érdemi és konstruktív tagja legyek. Bármilyen kérdéssel, témával fordulhattok hozzám, kizárt, hogy ne alakuljon ki belőle egy tartalmas beszélgetés.
A Köszében sokadéves szervező vagyok, aki Közösségi Stábban hamar megtalálta a helyét.
Legkedvesebb hobbim az asztali szerepjátékokban a mesélői szerep betöltése, innen is érthető, hogy imádom lekötni az embereket kreatív játékokkal, feladatokkal és vetélkedőkkel. Jó látni amikor bele élik magukat az emberek és a legtöbbet hozzák ki jelenlétükkel az élményből.
Szervezőként arra törekszem, hogy minden eszköz és információ a rendelkezésedre álljon, amely hozzájárul a táborélményedhez és a pályaválasztási döntésedhez!

Hegedűs Eszter - BME Építészmérnök alapképzés, III. évfolyamSziasztok!

Hegedűs Eszti vagyok, harmadéves építészmérnök hallgató a BME Építészmérnöki Karán. Szervezőként az idei lesz a harmadik táborom a köszében, és már nagyon várom, hogy találkozzam veletek!
Egyetemi pályafutásom alatt már jó pár dologban volt részem, indultam TDK versenyeken, illetve idén a ""Szép formát látni"" című térpszichológia témájú dolgozatunkkal az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára is kijutottunk. Ha minden jól alakul idén az Ördögkatlan Fesztiválon felépíthetünk egy általunk tervezett installációt, ha ott lesztek lepacsizhatunk!!!
A KÖSZE mellett a másik legfontosabb közösségem a Bercsényi Építész Szakkollégium, aminek tavaly lettem a tagja. Az egyetemet kiegészítve nagyon-nagyon sokat adtak hozzám ezek a közösségek szakmailag és emberileg egyaránt! Úgy gondolom gimisként/középiskolásként a KÖSZE táborok is egy ehhez hasonló közösséget adhatnak nektek!
Hobbijaim közé tartozik a táncolás, fotózás, festés, illetve ami a szakomhoz elengedhetetlenül kapcsolódik: a makettezés és a rajzolás.
Még egy kis spice a végére: ősztől megyek Erasmusra Prágába!! (A következő táborban így már erről is tudok mesélni nektek.)
A táborban találkozunk, addig is vigyázzatok magatokra!! pusziii<3

Kellerwessel Klaus - Pszichológia mesterképzés, II. évfolyam


Sziasztok, irodalom és filozófia iránt lelkesedő pszichós hallagtó vagyok, a többit majd a táborban.

Nagyapáti Anna Panna - Műszaki menedzser mesterképzés, I. évfolyamNagyapáti Panni vagyok, elsőéves műszaki menedzser mesterképzéses hallgató a BME-n. Az alapképzésemet szintén a BME-n csináltam, a VBK-n vegyészmérnöknek tanultam. Alapképzésem alatt a kari mentor körben tevékenykedtem az egyetem berkein belül, valamint az egyetemen kívül pedig az Oktondiban önkénteskedtem.
Tavasz óta az Energetikai Szakkollégium tagja vagyok.
Négy évig voltam KÖSZE táborozó, ami egy meghatározó élménye a gimis éveimnek. Idén pedig harmadszor mint szervező fogok visszamenni a táborba, amit nagy izgalommal várok.
Nekem is nagy gondot okozott a gimiben, hogy milyen szakot jelöljek meg és hogy merre induljak el. Ebben szeretnék majd a táborban segíteni nektek és megmutatni, hogy a kémia is tud érdekes lenni és ha ezt egy kis matekkal fizikával megfűszerezzük akkor sem lesz szenvedés. Illetve a mostani tanulmányaimból is szeretnék érdekességekről mesélni a táborban.
Nagyon szeretem a mély és tartalmas beszélgetéseket, levezetni az energiáimat a sportban, zenét hallgatni amikor csönd van körülöttem. Na meg pandás illetve kiskutyás videókat nézni.
Nagy álmom, hogy egyszer egy hátizsákkal és egy jó baráttal körbeutazzam Európát.
Remélem, hogy a táborban találkozunk és neked is olyan meghatározó lesz a KÖSZE mint anno nekem volt!

Oláh Márton - ELTE ÁJK jogász, III. évfolyamSziasztok!

Oláh Mártonnak hívnak, de mindenki csak Marcinak szólít. Ez a második alkalmam szervezőként, és nagyon izgatottan várom a közös munkát idén is, mert a tavalyi Kösze meghatározó élmény volt. Harmadévemet töltöm az ELTE jogi képzésén, és amellett, hogy én magam próbálom kitalálni mi az ami leginkább érdekel, szeretném másoknak bemutatni, mi az, ami leginkább szerethető a jogi irányzatban.
Az egyetemi és a Kösze tevékenységem mellett szeretek sportolni: túrázok, párbajtőrözöm, illetve ha úgy hozza a helyzet, futni is szoktam. A hagyományos értelemben vett bulik nem annyira nagy kedvenceim, ellenben bármikor kapható vagyok egy barátságos vitára vagy eszmecserére, amivel megválthatjuk a világot, vagy csupán csak jól érezhetjük magunkat. Fő hobbimnak tekintem az olvasást, de a filmnézést és elemzést is, mindegy, hogy régebbi vagy modern darabokról esik szó, illetve kereshettek bármilyen videójátékos témával is.
A Köszébe azért jelentkeztem, mert szerettem volna közösségi munkát végezni, amelyről azt érezhetem, hogy hasznos, illetve kipróbálni magam szervezőként, és egy közösség tagjaként.
Várom nagyon a személyes találkozást!

Schlanger Márton - ELTE ÁJK Politológia alapszak, Corvinus Közgazdálkodás és Közpolitika mesterszak - Jelenleg kutató, elemző


Sziasztok, Marci vagyok!

Budapesten az ELTE ÁJK-n végeztem politológia alapszakot, majd a Corvinus KKaron Közgazdálkodás és Közpolitika MSc-t. A Szabadegyetem korábbi szervezői nagyon sokban hozzájárultak ahhoz, hogy olyan pályát válasszak, ami érdekel és amit szeretek, és részben a tábornak köszönhetem, hogy újra és újra megerősített abban, hogy jó helyen vagyok! Szervezőként politikáról, társadalomtudományról, közgazdaságról tartok előadásokat, a kinti világban pedig kutatóként, politikai elemzőként dolgozom. Emellett nagyon szeretem a menza kaját.

Simon Gréta - Pszichológia mesterképzés, klinikai- és egészségpszichológia szakirány, II. évfolyam


Sziasztok!

Gréta vagyok, végzős pszichológus hallgató az ELTE klinikai- és egészségpszichológia mesterképzésén. A klinikai pszichológia mellett érdeklődöm a módosult tudatállapotok terápiás használata, pontosabban a hipnózis iránt; emellett önkéntes pszichológus vagyok hajléktalanellátásban, és az Illyés Sándor Szakkollégiumban is tevékenykedtem.
Az, hogy végül megtaláltam a számomra legtesthezállóbb szakot, szinte teljesen a Szabadegyetemnek köszönhető. Négyszer vettem részt táborozóként a Szabadegyetemen, és idén ötödjére mint szervező térek vissza. Remélem, hogy olyan izgalmas előadásokat tarthatok majd Nektek, mint amilyeneket én hallgathattam a táborokban vagy az egyetemen, de ha épp nem a pszichológia érdekel, akkor is nagyon szívesen beszélgetek bármiről! Nyáron találkozunk! 🙂

dr. Vigh Attila - Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, osztatlan orvosképzésén végzett


Kedves érdeklődő!

Vigh Attila vagyok, a Középiskolások Szabadegyetemének egyik szervezője, és közösségi stábjának tagja.

Tizedik osztályos tanulóként jártam először a szabadegyetemen, és onnantól kezdve a nyaraim elengedhetetlen része lett ez a tábor. Már akkoriban is érdekeltek az egészségügyi témák. A KÖSZE orvosis szervezői, és előadásaik pedig megerősítették bennem az irányt.

Az egyetem első évétől kezdve tagja voltam az egyesületnek. Akkoriban főleg elméleti előadásokat tartottam, viszont a negyedévben kezdődő klinikai gyakorlatok teljesen megváltoztatták ezt. Jelenlegi előadásaimban nagyobb hangsúlyt helyezek a gyakorlatiasabb, közvetlenül használható ismeretekre. Igyekszem úgy bemutatni valamilyen egyetemi témát, hogy azzal mind az érettségi témaköröket, mind a hétköznapi élet kihívásait érintsem.
Az egyetemi éveim során vendéghallgató is voltam a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információstechnológiai Karán, ahol egy kis mérnöki kiegészítést kaptam az egészségügyi ismeretek mellé. Továbbá dolgoztam belgyógyászaton, és sürgősségi osztályon ápolóként.
Nemrég fejeztem be az orvosi egyetemet. Mikor ezt olvassátok, már nagy valószínűséggel valamelyik kórház aneszteziológia és intenzív terápiás osztályán dolgozok.

A szabadegyetemmel kapcsolatban azt tartom fontosnak elmondani, hogy egy rendkívül befogadó és színes társaság, ahol mi szervezők minden táborozónak igyekszünk az egyéni igényei szerint segítséget nyújtani, és a kérdéseire válaszolni. Tapasztalataim szerint ezt a hozzáállást hamar átveszik a táborozók is, így egy kifejezetten konstruktív és inspiráló közeget létrehozva önmaguknak, amiben új oldalukat ismerhetik meg. Számomra ez adta a legtöbbet a táborban...

Jó tanulást, jó bulizást, és remélem találkozunk a táborban. 🙂

Székács-Boros Rebeka - Stábvezető - Kommunikáció- és médiatudomány alapképzés, III. évfolyamSziasztok!

Rebi vagyok, harmadéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató az ELTE-n. Idén hatodik alkalommal veszek részt a Középiskolások Szabadegyetemén, harmadik alkalommal szervezőként. A gimnáziumi éveim alatt sok tapasztalatot és barátságot szereztem a táborban, így idén én is szeretnék hozzájárulni a Szabadegyetem sajátos hangulatához.

Szabadidőmben szeretek filmezni, kirándulni, főzni és olvasni. Emellett szeretek zenélni és zenét hallgatni, bármiről szívesen beszélgetek vagy vitázom, és örömmel táncolok egy nagyot, ha meghallom a kedvenc számaimat. Nagyon édesszájú vagyok, így a kedvenc programjaim között egyértelműen megtalálható a sütizés, kávézás, gofrizás és a forrócsokizás is.

Ezek alapján, ha beszélgetnétek akár egyetemi, akár más dolgokról, vagy csak mutatnátok egy mémet, bátran keressetek a táborban!

Vörös Emese Hargita - Stábvezető - Jogász osztatlan mesterképzés, III. évfolyamSzia!

Az ismerőseim Hargitának szólítanak. Tanulmányaimat az ELTE jogi karán folytatom, a Bibó István Szakkollégiumnak, illetve a Mathias Corvinus Collegium képzésének is tagja vagyok, s immáron harmadik éve erősítem a KÖSZE szervezői brigádját.

Dolgoztam már ügyvédi irodában, a fővárosi önkormányzatnál, diákújságban nyelvi lektorként, és kutattam ösztöndíjasként különböző témákban. Nagyon szeretem a koreai drámákat, középiskolában sokat versenyeztem társadalomtudományi tárgyakból (a nyelvtan az igazi szerelmem), sok célom és elképzelésem van a semmiről, illetve szenvedélyesen szeretem nyelvi humorral fárasztani a barátaimat egy matcha latte mellett.

A KÖSZE-be azért jelentkeztem, mert szerettem volna másoknak is olyan örömet okozni, mint amilyet nekem adott ez a közösség. A középiskolából kikerülve nagyon féltem, hogyan reagál majd rám a nagyvilág, és a tábortól kaptam az első pozitív visszajelzést: annyira nem vagyok kiállhatatlan személyiséggel megáldva.

Izgatottan várom a közös táborunk minden pillanatát!

Debreceni Luca - DrámainstruktorSziasztok!

Luca vagyok, hetedik éve köszés szervező. Ezidő alatt a szervezés különböző területein volt alkalmam kipróbálni magam: közösségi programok felelőseként, stábvezetőként, majd főszervezőként. Az idei a második évem a kommunikációs stábban, úgyhogy a táborokban feltűnök majd fényképezőgéppel a kezemben, az év során pedig a Szabadegyetem posztjain keresztül is „találkozhatunk”.

Idén tavasszal diplomáztam az ELTE BTK színháztudomány mesterképzésén. Ezt megelőzően a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kultúramenedzsment szakirányú továbbképzését végeztem el. Mind a továbbképzést, mind a mesterképzést azért választottam, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett drámainstruktor alapképzésemet egészítsék ki különböző irányokból és hogy ennek köszönhetően a munka világában, a Budaörsi Latinovits Színházban végzett drámapedagógiai és színházi nevelési tevékenységemet folyamatosan fejleszthessem.

A szakmai programok keretében ezeket a nézőpontokat és tapasztalatokat igyekszem összefűzni, így Középiskolások Szabadegyetemén akár elméletibb előadáson, akár drámafoglalkozás-jellegű szemináriumon is találkozhatunk, de a Szabadegyetem Pluszos mentorálás, esetenként tréningtartás is nagyon fontos élménye a KöSzés nyaraimnak.

És természetesen ezeken kívül is bármikor nyitott vagyok a színházról való beszélgetésre, de az esti társasozásra, tábortűznél bizonytalan szövegtudással is lelkes éneklésre, random sztorizásokra nemkülönben!
Már nagyon várom a személyes találkozást! 😊

Kerestély Dóra - Angol- könyvtárostanár osztatlan tanárképzés, V. évfolyam


Sziasztok! 👋🏼

Kerestély Dóra vagyok, de a táborban nyugodtan szólíthattok Dodónak. Ötödik évemet taposom az ELTE angol - könyvtárostanár szakján, melyből egy félévet Írországban töltöttem Erasmuson. Két évig érdekképviselőként tevékenykedtem az ELTE BTK HÖK-ben, mint a Tanulmányi bizottság tagja, majd később mint a kar tanárképzési referense.

Táborozóként a Középiskolások Szabadegyeteme rengeteget adott a személyiségfejlődésemhez, egy befogadó közösségre és jóbarátokra találtam általa, valamint megerősített abban, hogy jól döntök, ha a tanári pályát választom. A Szabadegyetem Pluszban kapott ""egyetemi élet kisokos"" pedig mentőövnek bizonyult az első egyetemi évem ismeretlen és zavaros vizein.
Idén is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ilyen és ehhez hasonló tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodjanak a táborozóink.

Nagyon szeretek társasozni, úgyhogy a táborban is bármikor kapható leszek valamilyen játékra, illetve érdeklődöm a mentális egészség és a meditáció témakörök iránt is, így ezekről is nagyon szívesen beszélgetek bárkivel. Izgatottan várom már a táborokat, remélem ott találkozunk! 😊

Pintér Viktória Anna (Panka) - Nemzetközi Tanulmányok alapképzés angol nyelven, III.évfolyam
Sziasztook!
Panka vagyok, nemzetközi tanulmányok szakos hallgató, aki képes meggyőzni, hogy ez lesz életed szakja, de arról is, hogy nem.
Az egyetemi éveim alatt törekedtem a lehető legtöbb külföldi ösztöndíjprogramon részt venni, félévet éltem Franciaországban, jelenleg pedig Peruban tanulok, így szívesen adok tanácsot akár a pályázati lehetőségekkel, akár az utazással kapcsolatban.
A szabadidőmben imádok kártyázni, társasozni így ha Te is, akkor én leszek az akivel hajnalig ébren lehetsz, és ha új kártyajátékot tudsz mutatni, meghívlak egy limondádéra. 🙃

Funfact: Sziasztokkal köszönök, még akkor is ha egyedül vagy...

Zelena Dorina Lilla - PszichológusSziasztok!

Dorina vagyok, okleveles pszichológus, az ELTE-n végeztem Tanácsadás- és Iskolapszichológus specializáción. Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium mentoraként egyetemistákat orientálok. Hivatásom gyakorlása mellett újságírással és marketinggel foglalkozom, valamint főszerkesztettem már a kari újságot is. Írásaimban törekszem arra, hogy közérthetővé tegyem a pszichológia mindennapokban is hasznosítható eredményeit és reflektorfénybe állítsam pszichénk legérdekesebb részeit. Két évig demonstrátorként segítem a Szociálpszichológiai, egy évig pedig a Tanácsadás és Iskolapszichológia Tanszék munkáját, ahol egyik kedvenc elfoglaltságomnak éltem: kutattam. Kutatási témáim a demokratikus iskolák, klímaszorongás és a pályaorientáció is, de érdekel még a marketing- és a gyermekpszichológia is. Jelenleg internetpszichológiával, Z generációval és öndiagnózissal, valamint interkulturális iskolapszichológiával foglalkozom.

Négy évig voltam táborozó, ez alatt rengeteget kaptam Középiskolások Szabadegyetemétől, mind pályaválasztás tekintetében, mind emberileg. Pár éve szervezőként szeretném egyengetni az egyetem előtt állók útjait, bízva abban, hogy az itt szerzett élmények az ő életüket is olyan pozitívan befolyásolják majd, mint az enyémet. Szabadidőmben szeretek egy forrócsoki mellett elmélkedni világmegváltó ötletekről. A nap bármely szakaszában nyitott vagyok egy kis lelkizésre, brainstormingra, beszélgetésre. Az első tanács, amit adhatok: Gyere a táborba te is! 🙂

Duna Dorottya - Stábvezető - Gazdálkodási és menedzsment BA, II. évfolyamSziasztok!

Dóri vagyok, a Budapesti Corvinus Egyetem másodéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, illetve az Erasmus Student Network diákszervezet corvinusos divíziójának és a Szabadegyetem csapatának tagja.

Szervezőként most már második éve segítem a Szabadegyetem csapatát, idén a Szakmai Stáb társ-stábvezetőjeként tevékenykedem, de táborozóként is volt korábban szerencsém részt venni a Köszében, a 4. alkalommal már a Plusz tábor tagjait erősítettem. Mint a visszatéréseim számából ez kikövetkeztethető, elképesztően imádom a Szabadegyetemet. Mind közösségi szempontból, mind a továbbtanulásom tekintetében rengeteget adtak számomra ezek a táborok, nélkülük őszintén nem tudom, hogyan tájékozódtam volna el a felsőoktatás zavaros vizeiben, emellett pedig az útközben kötött barátságok és a számtalan élmény sem elhanyagolható. Alig várom, hogy idén szervezőként én is megadjam ezeket az élményeket a táborozóknak, és ugyanúgy segíthessem őket a továbbtanulás rögös útjain, mint azt korábban én is tapasztaltam a saját szervezőimtől.

A táborban, mint sokan mások közülünk, én is szinte bármikor kapható leszek egy jó társasozásra, de nyugodtan kereshet bárki, akinek a szakmai programokkal kapcsolatban van kérdése, vita- vagy beszélgetőpartnerre vagy akár csak egy ölelésre van szüksége. ❤️

Pelcz Inez - Stábvezető - Fogorvostudományi Kar, osztatlan mesterképzés, V. évfolyamSziasztok!

Ineznek hívnak és a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának végzős hallgatója vagyok. Ezévben második éve szakmai stábvezetőként, illetve immáron már negyedik éve lehetek részese a KÖSZE közösségének, de mint mindig, most is legalább olyan izgatottan várom a nyarat mint ti, táborozók!

Előadásaim során igyekszem majd bemutatni nektek a fogorvosok világát és azt, hogy milyen is a fogorvosi szék másik oldalán ülni, valamint azt, hogy hogyan tudjátok megérteni az emberi test bonyolult, de annál érdekesebb működését. Emellett az sem titok, hogy a biológia és a kémia sem állnak távol tőlem, ezért a tábor ideje alatt, vagy akár utána is bármilyen felmerülő kérdésetekre szívesen válaszolok. De bármilyen más témában is bátran és bizalommal fordulhattok hozzám, akkor is, ha nem az orvostudomány vagy természettudomány állnak az érdeklődésetek középpontjában.

Remélem, a táborban találkozunk, mert biztos vagyok benne, hogy a KÖSZE egy olyan élmény lesz számodra, amit soha nem fogsz elfelejteni! 🙂

György Evelin - Magyar nyelvészeti és irodalomtudományi tanulmányok mesterképzés, II. évfolyam; Színháztudományok mesterképzés, I. évfolyamSziasztok!

Evi vagyok, kóros túlvállaló, örök lelkesedő. Az alapképzéseimet Kolozsváron a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végeztem a Bölcsészettudományi, illetve a Színház és Film karon, egy kis pedagógiával karöltve, jelenleg pedig Budapesten az ELTE színháztudományok mesterképzésén vagyok elsőéves, a BBTE-n pedig a BTKN-n másodéves mesterszakos. Az egyetemek mellett rengeteg dologgal foglalkozom, hol gyakornok vagyok az egyik-másik irodalmi folyóiratnál, hol különböző íróműhelyeke, workshopokra járok, vagy éppen teljes erőbedobással szervezek különböző rendezvényeket. Írtam már slamet, verset, novellát, forgatókönyvet, tanulmányt, moderáltam beszélgetést, vezettem vitát, gyerek- és nem gyerek műhelyt, DE (!) matek-infót végeztem, úgyhogy lehet nem vagyok az a "tipikus" bölcsészlány (vagy igen, ki tudja?). A Szabadegyetemben a szakmai stáb oldalát erősítem, emellett a Fiatal Drámaírók Házának, a Hervay Klubnak, a Bajnokok Legaljának vagyok a tagja. Akársmikor kapható vagyok egy beszélgetésre, nevetésre, sírásra, ölelésre, kidühöngésre, szóval bármivel kereshet bárki nyugodtan. Nem csak ki tudom, de szeretem is kiejteni a zárt "e"-t, imádok nevetni, szeretem a színes napszemüvegeket és azt a szót, hogy "móka". Nálam mindig 110%-al pörög az élet, pereg a kaja!

Nagyapáti Klára - SOTE Fogorvostudományi kar, III. évfolyamSziasztok!

Klári vagyok, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi karának harmadik évfolyamos hallgatója. Ez lesz a második évem szervezőként, de még mindig nagyon izgulok és izgatott is vagyok miatta. Jó pár évvel ezelőtt voltam KÖSZE táborozó, de azon a nyáron fordult meg először a fejemben, hogy nekem lehet az egészségügyi pályát kellene választanom.
Hobbijaimat illetően nagyon szeretek olvasni, filmet és sorozatot nézni, de emellett még szeretek a barátaimmal időt eltölteni és mindig valami újat (vagyis pontosan számomra újat) kipróbálni.
Remélem a táborban mihamarabb megismerjük egymást!

Schütz Brúnó - ELTE Pszichológia alapképzés, III. évfolyamSziasztok!

Brúnó vagyok, harmadéves pszichológus hallgató, az Illyés Sándor Szakkollégium tagja, és a szakommal kapcsolatban leginkább a nyelv és az agyműködés kapcsolata, illetve a színház és a pszichológia keveréke, a pszichodráma érdekel. Ezt az érdeklődésemet többfajta hallgatói és kutatói ösztöndíj segítségével is vizsgálhatom egy idegtudományi kísérletsorozat során a Nyelv és Agy Kutatócsoport tagjaként.

A tudomány mellett leginkább a csoportban való alkotás, a közös játék, a tréningtartás, a drámapedagógia és a színházrendezés érdekel leginkább, amit a Szabadegyetem táborok szervezése során is szeretnék kamatoztatni: nagyon szeretek játékokat kitalálni, vezetni és valamilyen közös, kreatív folyamat részese lenni sok-sok lelkes emberrel! Elsősorban azt szeretném megmutatni nektek, hogy miért is éri meg közösségben alkotni, hatni és önkénteskedni azért, hogy (legyen szó középiskolai vagy egyetemi kérdésekről) a legtöbbet tudjuk adni egymásnak: a saját történeteinket, őszinte támogatást és motivációt, a jövőbe vetett bizalmat. Gyertek, találkozzunk a táborban, és beszélgessünk továbbtanulásról, ösztöndíjakról, a gyerekség és felnőttség határairól, és bármiről, ami számotokra érdekes és kíváncsisággal tölt el!

Simon Viktória -
Történelem-német osztatlan tanárképzés, VI. évfolyam, gyéves informatikai kiegészítő képzés (ELTE)Sziasztok!

Simon Viktória vagyok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ebben a tanévben fejezem be tanulmányaimat történelem–német tanár szakon, és emellett honorácior státuszban a levéltár specializációt is elvégeztem. Jelenleg az ELTE egyéves informatikai kiegészítő képzésén veszek részt. Két év szabadegyetemi táborozás után 2019-től csatlakoztam a szervezők csapatához – közelebbről a szakmai, illetve idéntől a közösségi stábhoz –, és így szervezőként veszek részt a két táborban, amelyek óriási élményt jelentenek számomra, és a pedagógusi fejlődésemben is mérföldkövet jelentenek.

Egyetemi tanulmányaim kezdetétől fogva tagja vagyok az Eötvös József Collegiumnak. Mindkét szakomon nap mint nap számos izgalmas problémafelvetést hallok, és szakkollégiumomnak hála rengeteg segítséget kapok ahhoz, hogy a lehető legmagasabb szinten űzzem az általam választott hivatást. Az előző tanévtől kezdve a Germanisztika műhely titkáraként én is igyekszem hozzájárulni a közösség építéséhez. Ezen túl most éppen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szakmámban dolgozhatok egy kutatócsoport ügyintézőjeként.

Szabadidőmben szívesen olvasok, főleg fantasztikus irodalmat, ezen túl szeretek színházba és komolyzenei koncertekre járni, gyöngyöt fűzni, sétálni.

Skrabák Boglárka - Programtervező informatikus alapképzés, II. évfolyam; Nyelvészeti területSziasztok!

Bogi vagyok, másodéves hallgató az ELTE programtervező informatikus alapszakon, modellező szakirányon. Azonban a látszattal ellentétben fő területem a nyelvészet, nagyon szeretek nyelvi kérdésekkel foglalkozni, kisebb amatőr kutatásokat folytatni, illetve minél több nyelvészeti tárgyat elvégezni az egyetemen, ugyanis a célom az elméleti nyelvészet mesterképzés lenne. A nyelvészetért jöttem infószakra és nagyon szeretem is a szakomat. Talán ez kissé meglepőnek vagy valószerűtlennek hangzik, azonban a döntésem mögött nagyon sok megfontolás és pályaorientációs tájékozódás állt. Ezért szeretnék segíteni mindazoknak, akik bizonytalanok abban, hogy mi érdekli őket pontosan, vagy abban, hogy hogyan jussanak el odáig, milyen útvonalak léteznek az egyetemi képzések hálójában, hogyan lehet interdiszciplináris területeket felfedezni. Szívesen beszélgetek a szakomról is, informatikáról, versenyzésről, legyen az OKTV vagy diákolimpia, illetve sok-sok nyelvészetről. 🙂

Kiss Dániel - Stábvezető - Jogász osztatlan mesterképzés, IV. évfolyamSziasztok!


Dani vagyok, az ELTE ÁJK negyedéves hallgatója, valamint a Bibó István Szakkollégium tagja. A szakon több jogterület is megfogott, azonban amit igazán érdekesnek tartok a jogban, az az egyes életviszonyok szabályozásának mikéntje: egy rugalmas, lehetőleg minden szituációra választ adó rendszer felállítása, a dilemmák feloldása, erőviszonyok kiegyenlítése és mindezek megszövegezése. Amikor ezt a szakot választottam, nem gondoltam, hogy a fentiek miatt fogom annyira megkedvelni, mint amennyire most szeretem.Az azonban bizonyos, hogy a Szabadegyetem jelentős szerepet játszott abban, hogy megtaláljam a hozzám való hivatást és - bár még rengeteg tapasztalás és tanulás áll előttem - mára már szinte nem is tudok más szakmát elképzelni magamnak. A táborok ezen felül életre szóló élményekkel és máig meghatározó gondolatokkal, beszélgetésekkel, találkozásokkal, barátságokkal gazdagítottak.

Szervezőként igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy később ti is hasonlóképp emlékezhessetek a táborra. Alig várom, hogy találkozzunk! ☺️

Doncseva Anna Krisztina - Jogász osztatlan mesterképzés, IV. évfolyamDoncseva Anna Krisztina vagyok, Kriszti. Negyedik éve hallgatok jogot az ELTE ÁJK-n. Szervezőnek jelentkeztem a KÖSZE táboraiba, azzal a céllal, hogy olyan betekintést tudjak nyújtani a pályaválasztás előtt állóknak, amilyenre nekem is szükségem lett volna régen. A pályaorientáció mellett azonban sokkal többet ad a KÖSZE: tapasztalatokat, élményeket, fejlődést és barátokat.

Jakó Eszter - Pszichológia alapképzés, III. évfolyamSziasztok!

Jakó Eszti vagyok, a Károli Gáspár Református Egyetemen tanulok pszichológia alapszakon. A tavalyi évemet Erasmus program keretében Hollandiában töltöttem, a University of Groningen tanulójaként. Idén TDK szereplésre készülök, így a kutatásban is jobban elmélyültem. A táborban szívesen mesélek a pszichológiáról, a pszichológia szakokról, Erasmusról, Hollandiáról és a külföldi lehetőségekről. Ezen kívül szeretek cicákról beszélni, de mivel allergiás vagyok rájuk, csak képeken vagy messziről nézem őket. 😀

Volt táborozóként azoknak a középiskolás diákoknak ajánlom a Szabadegyetemet, akik bizonytalanul állnak a szakválasztás előtt vagy éppen bizonyosak abban mit szeretnének, de részletesebb tudásra vágynak a kiválasztott szakkal/egyetemmel kapcsolatban, továbbá azoknak, akik egy egyedülálló és felettébb jó hangulatú táborban szeretnének részt venni.

Johanyák Csaba - Gazdaságinformatikus, kutatóSziasztok!

Csabi vagyok, gazdaságinformatikusként végezten a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint ezen kívül tagja vagyok a Mathias Corvinus Collegiumnak is, ahol Junior Kutató vagyok. Háromszor voltam a Szabadegyetemen táborozó, négyszer pedig szervező. Az első táborom életem egyik legmeghatározóbb élménye volt, és ezt az élményt szeretném, ha ti is átélnétek. Érdeklődésem igencsak szerteágazó, jelenleg az Európai Bizottság kutatóközpontjában az európai kockázati tőke befektetések áramlását vizsgálom, de dolgoztam újságíróként, valamint oktattam programozást is. Szabadidőmben elektronikus zeneírással is foglalkozok, ezzel kapcsolatban is nyugodtan keressetek, valamint szeretem a fura, marginális zenéket.

Kenéz Kende - Jogász osztatlan mesterképzés, IV. évfolyamSziasztok!

Kende vagyok, az ELTE–ÁJK negyedéves joghallgatója, emellett a Bibó István Szakkollégium tagja. Még nem döntöttem el, pontosan mivel szeretnék foglalkozni a távolabbi jövőben, azonban az egyetemen jelenleg a médiajog (ezen belül is a közösségi oldalak tartalomszabályozásának kérdései) érdekel a leginkább – emellett pedig számos hobbim is van: imádok táncolni, zongorázni és sakkozni, valamint szívesen tanulok nyelveket.

A KÖSZE-ről csak egyetemen hallottam először, így táborozó sosem voltam – de nagyon örülök, hogy így is megismerhettem, mert már az első elbeszélésektől kezdve nagyon szimpatikus volt számomra. Szervezőnek való jelentkezésemben a közösségi élmények ígérete motivált, valamint annak lehetősége, hogy eközben másoknak segíthetek egy életreszóló döntés meghozatalában; ezért nagyon remélem, hogy sikerül majd rámutatnom a jogban rejlő érdekességekre. A szakommal kapcsolatos általános tudnivalók mellett pedig szívesen mesélek nektek a szakkollégiumok világáról, az egyetemi közéleti szerepvállalásról, a felsőoktatási életforma kihívásairól, tanulmányi versenyekről, valamint a külföldi részképzési lehetőségekről.

dr. Kisszabó Dóra - JogászKisszabó Dóra vagyok, 2023-ban végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogász szakán. Mellette a Bibó István Szakkollégium tagja voltam és részképzési formában diplomát szereztem az Université Paris-Panthéon-Assas (Paris II) egyetemen is, ahol volt szerencsém Erasmus ösztöndíjjal egy évet személyesen is eltölteni. A Szabadegyetem nagyon sokat adott nekem: a gimnáziumi évek minden nyarát itt töltöttem táborozóként, majd az egyetem alatt végig szervezőként tevékenykedtem. Itt találkoztam először mélyebben egyes társadalmi problémákkal, és itt kezdtem el először azon tanakodni, miért lehet a jogászi hivatás a megfelelő útja annak, hogy ezek mérséklésével foglalkozzam. Emellett természetesen rengeteg személyes tapasztalattal, emberi kapcsolattal és nyitottsággal is gazdagodtam. Azt mondhatom, egy igazán befogadó és pozitív értelemben jellemformáló közösség tagjává váltam itt az évek során. Szervezőként korábban a tábor szakmai programjának összeállításával foglalkoztam, majd két évig főszervezőként tevékenykedtem.

Simon Iván - Gazdaságtudományok BSc III. évfolyamSziasztok!

Iván vagyok, az Innsbrucki Egyetem gazdaságtudomány szakának harmadéves hallgatója. 4 feledhetetlen KÖSZE tábor után úgy gondoltam, hogy itt az idő, hogy szervezőként is segítselek a pályaorientáció gyakran idegörlő folyamatában.

Gazdaságot tanuló hallgatóként fokozott érdeklődéssel követem a makrogazdasági trendeket, aktív vagyok a pénzügyi befektetések terén illetve kiemelten követem a politika és a gazdaság összefonódását. Emellett szívésen megosztom veled a külföldi továbbtanulás, az egyetem és munka illetve az anyagi biztonság megszerzése során gyűjtött tapasztalataimat. Ha azonban inkább más területek mint például a művészettörténet vagy a meteorológia érdekel, akkor szintén én vagyok a megfelelő ember számodra. Amennyiben ezek közül egyik sem érdekel, csak egy őrült túrázos sztorit akarsz hallani, akkor is keress bátran. 😉

Találkozzunk a táborban!