Kedves Érdeklődők!

Következő táborunkat 2023. július 24. és 30. között rendezzük meg, amire a jelentkezést április 20-án indítjuk el.

JELENTKEZÉS

Ha elsők közt szeretnél értesülni táborunk időpontjáról, további évközi rendezvényeinkről, a jelentkezés kezdetéről, kövesd Egyesületünk Facebook oldalát, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Mi az a Középiskolások Szabadegyeteme?

Célunk egy olyan nyári tábor megszervezése, amely a gimnazista korosztály számára – a kellemes nyári időtöltésen túl – tartalmas, a mindennapokban is hasznos szakmai ismeretek elsajátítását teszi lehetővé egyetemista önkénteseink által lefedett tudományterületek (például: jog, politológia, pszichológia, pedagógia, gyógypedagógia, szociológia, társadalom-, természet-, orvos- és mérnöktudományok) főbb és praktikusabb momentumainak megismerésével.

A hétnapos tábor során oktatási célú és szabadidős programokkal is várunk titeket. A tábor fő célja, hogy jobban megismerhessétek a szakjainkat és a tudományterületeinket. Szeretnénk, hogy közelebb kerüljetek a szakok által megszerezhető tudáshoz és tisztábban láthassátok azok működését, előnyeit és érdekességeit, hogy pályaválasztásotok során könnyebben dönthessetek. A táborokat minden évben próbáljuk vízpart mellé, a természethez közeli helyszínekre szervezni, ahol minél inkább ki tudjuk használni a nyár adta lehetőségeket.  A tábor a tanulás lehetősége mellett egy tartalmas nyári kikapcsolódást is kínál, a programok teret engednek az egyetemistákkal (azaz velünk) való ismerkedésnek, és persze a közös szórakozásnak.

Szakmai programok

A táborban minden szervezői és oktatói feladatot az egyetemi hallgatók látnak el. A délelőttök folyamán 45 perces, közvetlen előadások alatt a tudományterületekről tartunk általános bevezetőket, mint például: Bevezetés a neveléstudományokba, Genetika és öröklődés vagy Film és pszichológia: a hatáskeltés filmes eszközei. Az előadók ezen alkalmakkor a legfontosabb módszereket, fogalmakat, témákat ismertetik, és választ adnak az elmondottakhoz kapcsolódó kérdéseitekre.

A délután első felében interaktívabb foglalkozásokkal (szekciók), játékba ágyazva speciálisabb témákat és társadalmi kérdéseket boncolgatunk, illetve itt kínálunk lehetőséget a tudományterületek vitás kérdéseiben való elmélyedésre. Ez egy közvetlenebb, szórakoztatóbb formája az oktatásnak, ahol nagyon fontos a közös beszélgetés, a véleményetek meghallgatása.

Itt nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy még jobban megismerjük egymás gondolkodását, személyiségét, hogy a viták mentén megfogalmazzuk főbb értékeinket. Itt lehetőségetek nyílik többek között  szívet boncolni és robotot építeni.

Az oktatási időt sávokra osztottuk be, minden sávban két-három előadás vagy szekció fut párhuzamosan. Az órarendet próbáljuk minden évben úgy összeválogatni, hogy a párhuzamos kurzusok összetétele megfeleljen a különböző érdeklődési köröknek. Részletek a Kurzusok menüpontban.

A közösségi programok

A tábornak nagyon fontos részei a lazább, nem oktatói programok is. Itt próbáljuk az egyetemi és szakkollégiumi gólyatáborok hangulatát megteremteni, természetesen a középiskolai életkor adta korlátokat szem előtt tartva. Ezeket alapvetően három  típusú programra lehet szétosztani.

A táborszervezők az elmúlt évek során rengeteg csapatépítő játékot gyűjtöttek össze, melyekkel remekül szórakozva ismerhetjük meg egymást. Ennek is köszönhető, hogy a táborok során rengeteg barátság köttetett, és hazatérő táborozóink legalább olyan lelkesen számolnak be a közösségi, mint a szakmai programokról.

Továbbtanulásra, pályaválasztásra, önismeretre épülő programjaink során szórakoztató feladványokban mérhetitek össze tudásotokat. Beszélgethettek hazai és külföldi egyetemen tanuló szervezőinkkel, hallhattok az Erasmus programról és persze a tábor során kihirdetésre kerülő felvételi pontszámokat is megünnepeljük.

Sportjátékok és kötetlen időtöltés: ki ne hallott volna a kviddicsről? De vajon ki tud játszani is? Táborunkban többek között ezzel a tradicionálisnak nem mondható sporttal is megismerkedhettek.

Még a tábor első napján csapatokba osztunk titeket, minden csapat kap két-három egyetemistát vezetőnek. Innentől kezdve ők azok, akikhez bármilyen problémával fordulhattok, akik még nagyobb figyelmet szentelnek nektek, ellátnak tanácsokkal akár a pályaválasztással, akár más problémával kapcsolatban.

A tábor utolsó estéje természetesen az ünneplésről szól, a táborsiratásé és felhőtlen szórakozásé a terep. És persze a sok-sok meglepetésé!